Senát konečně řeší whistleblowing. S dvouletým zpožděním

28. květen 2023

Jak spolu souvisí píšťalka a korupce? Přinejmenším daly vzniknout úplně novému slovu – „whistleblowing“. Termín, který doslova znamená „hvízdání na píšťalku“, přeneseně označuje oznámení protiprávního nebo přímo korupčního jednání. V Česku se o něm mluví už mnoho let, ale legislativa, která má oznamovatele chránit, stále neprošla legislativním procesem, respektive teď je má projednávat Senát. Jenže – už s téměř dvouletým zpožděním. 

Spíš se tak předloha nechvalně proslaví tím, že bude první, kvůli které Česku vyměří Evropská komise pokutu.

Už teď se musí podle nařízení vlády zabývat oznámeními o neetickém nebo přímo korupčním jednání ministerstva a státní podniky. Brzy přibude povinnost i větším obcím a firmám nad 50 zaměstnanců.

Proč se legislativa tak zpozdila, odpoví pořad Zaostřeno Kateřiny Součkové.

autor: Kateřina Součková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.