Senát Čechy rozděluje. Za potřebný ho považují spíše mladí a pravicoví voliči, ukázal průzkum

Senátu, tedy horní komoře parlamentu, se také říká pojistka demokracie. Za důležitý ho považuje nadpoloviční většina lidí – i když jen těsná. Ukazuje to průzkum společnosti Median, který si Český rozhlas nechal zpracovat pár týdnů před volbami do třetiny Senátu.

Čtěte také

Podle průzkumu je Senát důležitý pro fungování demokracie pro 53 % lidí. Opačný názor má 47 % dotázaných. Kdo konkrétně hodnotí horní komoru jako potřebnou?

Jedná se především o lidi mladšího věku, lidi s vyšším vzděláním a lidi pravicové opozice. Naopak menší důležitost Senátu připisují lidé ve věku nad 45 let, lidé bez maturitního vzdělání, případně voliči ANO, KSČM a SPD,“ shrnuje ředitel Medianu Přemysl Čech.

Podle čeho se chtějí lidé při prvním kole senátních voleb rozhodovat? Z průzkumu Medianu pro Český rozhlas

Ústavní pojistka

Podle průzkumu společnosti Median jsou dotazovaní nejvíc spokojení s horní komorou coby ústavní pojistkou demokracie. O něco hůř hodnotí to, jak senátoři vybírají a volí členy klíčových institucí a napravují chyby v zákonech.

Důležitost Senátu - z průzkumu Medianu pro Český rozhlas

Nejhorší hodnocení dostal Senát od lidí za předkládání vlastních návrhů zákonů. Třetina lidí se podle průzkumu chce u voleb rozhodovat podle osobnosti kandidáta. Obdobný počet pak podle jeho stranické příslušnosti. Průzkumu společnosti Median se 9. a 10. září zúčastnilo přes tisíc lidí starších 18 let.

Senátu se bude věnovat i další předvolební debata Radiožurnálu, odvysíláme ji ve středu 16. září po 17. hodině.

autoři: Václav Štefan , als
Spustit audio

Související