Sehnat přes léto plavčíky je problém. Musíte nabídnou víc peněz nebo lepší podmínky

22. červen 2022 10:34

Provozovatelé letních koupališť v Královehradeckém kraji měli před letošní sezónou problémy sehnat dostatek plavčíků. Studenti, kteří tuhle práci přes léto většinou vykonávají, totiž měli mnohem víc nabídek, než v minulých letech, často navíc lépe placených.

„Přidali jsme plavčíkům na mzdě, přidali jsme deset korun na hodinu. Plus jim dáváme za každých odpracovaných sto hodin pět stovek bonus," říká vedoucí koupaliště Flošna v Hradci Králové Jan Konvalinka.

Přidáno dostali plavčíci také v Trutnově. Za hodinu práce si sice vydělají stejně jako loni, tedy 110 korun, dostanou ale výrazně víc za dobu, kdy kvůli špatnému počasí do práce nepůjdou.

„V případě špatného počasí, kdy plavčíci zůstávali doma na pohotovosti, dostávali třicet korun na hodinu. Tuhle částku jsme jim zvýšili na padesát za hodinu," doplňuje mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Koupaliště ve Zdicích a jeho plavčíci (1)

Problémy s chybějícími plavčíky řešili také v Meziměstí na Broumovsku

Tam plavčíkům v případě nepříznivého počasí nedávali žádné peníze, zaměstnávali je na dohodu o provedení práce. Nově jim ale podle správce koupaliště Jiřího Sadílka nabídli klasické pracovní smlouvy na dobu určitou. „Musí mít nějakou jistotu, že si za ty prázdniny něco vydělají. Protože čekat na to, až jim strojník nebo správce zavolá, že mají přijít do práce a vlastně sedí zadarmo doma a nemůžou dělat nic jiného, tak to nebylo to pravý ořechový,"

V praxi to znamená, že v případě špatného počasí plavčíci v Meziměstí do práce přijdou, budou ale například sekat trávu a nebo uklízet.

Zajistit dostatek plavčíků nebylo jednoduché ani na dalších místech Královehradeckého kraje. V Náchodě si raději před hlavní sezónou udělali potřebné zkoušky i strojníci, trvale zaměstnaní na tamním zimním stadionu, ve Dvoře Králové tohle opatření chystají.

Plavčík
autor: baj
Spustit audio