Šéfkuchař Zdeněk Jánský vařil pro amerického prezidenta, ocení ale i dobrý guláš uvařený na Gulášfestu v Lánech

8. září 2021

Šéfkuchař Zdeněk Jánský vaří v pražských restauracích Ginger & Fred v Tančícím domě nebo Chateau St. Havel v Krči. Za sebou má stáže v zahraničí. Umí ale ocenit i dobrý guláš, který vaří amatérští kuchaři pod širým nebem na Gulášfestu v Lánech.

„Moje cesta ke gastronomii nebo k vaření vůbec byla jednoduchá, protože naše rodina se dělila buď na kuchaře anebo na automechaniky,“ popisuje začátky své kariéry šéfkuchař Zdeněk Jánský. V pražském hotelu Intercontinental začal první zkušenosti sbírat už jako učeň, po vyučení tam strávil 11 let.

Zdeněk Jánský později nasbíral zkušenosti také ve Velké Británii a v Německu. Byl členem týmu kuchařů, kteří vařili pro bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu. Nyní jeho umění můžete posoudit ve dvou špičkových restauracích v Praze – v restauraci Ginger & Fred v Tančícím domě a v Chateau St.Havel v Krči. „Baví mne vařit v podstatě všechno. Důležité je, aby to chutnalo lidem,“ vysvětluje talentovaný šéfkuchař. „Samozřejmě, rád si hraju, rád vymýšlím, ale primární pro mne je, abych vařil to, co mají lidi rádi, a ne to, co mám rád já.“

Zdeněk Jánský je šéfkuchařem v restauraci Chateau St. Havel v Praze. V Lánech zasedl v porotě Gulášfestu

Šéfkuchař Zdeněk Jánský se nedávno ujal role porotce na gastronomické akci Gulášfest v Lánech. Amatérští kuchaři ze sousedství tam přímo pod širým nebem vařili guláš. „Samozřejmě jsem na to kývnul, protože jsem v podstatě místní. Bydlím nedaleko v Novém Strašecí,“ usmívá se Zdeněk Jánský. „Mám tady ty akce velice rád.“

Jaký pokrm s kolegy uvařil pro bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu? A co má rád na české kuchyni? Poslechněte si v rozhovor Zdeňka Jánského s redaktorkou Bárou Kvapilovou.

Spustit audio