Šéf Intelu ovládá robotické pavouky pomocí bezdotykových gest

27. duben 2015

Šéf firmy Intel předvedl na letošním vývojářském fóru své firmy mimo jiné jednu zajímavou aplikaci prvků tzv. nositelné technologie. Tato informatická technologie, jejíž prvky můžeme nosit na svém těle, je relativně nová a nadějná oblast rozvoje a také Intel se na ni v současnosti zaměřuje.

Letošní Intel Developer Forum se konalo v čínském Shenzhenu. Pomocí náramku na ruce a pomocí gest ovládl šéf (CEO) Intelu Brian Krzanich chování skupiny čtyř robotů ve tvaru pavouků. Uvnitř náramku byla zakomponována zajímavá novinka firmy Intel pro rok 2015 - velmi malý kompaktní počítač s názvem Curie Module. Příchod nositelné technologie jako takové ohlásil Krzanich již letos v lednu na tradičním veletrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas. Podle něj se různé malé nositelné předměty postupně stanou stěžejními uzly výpočetní technologie a budou navzájem spojeny bezdrátově.

Drobný a nestandardní počítač Curie Module svým tvarem připomíná knoflík. Jeho jádrem je 32bitový čip s procesorem Intel Quark SE. Obsahuje kromě procesoru, baterie a dalších základních prvků také pohybové a další senzory (akcelerometr, gyroskop) a s vnějším světem komunikuje pomocí bezdrátového spojení typu Bluetooth. Ve spolupráci s vhodným softwarem a mobilním telefonem umí například počítat kroky svého nositele, ale ve spojení s dalšími prvky hardwaru v okolí toho může dokázat mnohem víc. Není také vyloučeno, že se s tímto zařízením setkáme v budoucnosti i v podobě chytrých brýlí, které budou sloužit atletům.

Drobný a nestandardní počítač Curie Module svým tvarem připomíná knoflík. Jeho jádrem je 32bitový čip s procesorem Intel Quark SE

Modul potřebuje ke své činnosti baterii o velikosti mince a bude připraven k prodeji v druhé polovině roku 2015. Bude jej možné zabudovat do různých nositelných předmětů denní potřeby, například náramků, prstenů, chytrých hodinek, tašek, knoflíků, kusů šatstva, brýlí, přívěsků a medailonků. Nebo jimi vybavit drony. Výrobci nositelné technologie se tak stane i mnoho firem, které doposud o výpočetní elektroniku nezavadily. Mezi další platformy nositelné technologie firmy Intel patří i mikrokontroléry a mikropočítače Intel Galileo a Intel Edison. Intel Edison třeba řídí chování animatronických “ochranných pavoučích šatů” (Spider Dress), vytvořených na 3D tiskárně. Pavoučí šaty se aktivují, když se k jejich nositeli nějaký jiný člověk přiblíží příliš blízko nebo je nositel příliš stresován. Stav nositele průběžně kontroluje soustava biometrických senzorů.

Každému gestu Briana Krzanicha odpovídal jiný pohyb kvarteta robotických pavouků. Na jeho pokyn se robopavouci probudili, vztyčili, zvedli klepeta, zamávali jimi a nakonec se opět uložili do klidového stavu. Krzanich byl také pomocí gest schopen přepínat barevné LED kontrolky, které nesli pavouci na svém trupu. To vše by nebylo možné bez pohybových senzorů, integrovaných v počítači Curie Module. Ty umějí dešifrovat různé styly pohybu svého nositele, včetně běhu, plavání nebo chůze. A také umějí interpretovat gesta a vysílat je jako příkazy pomocí bezdrátového spojení Bluetooth LE jiným přístrojům v okolí.

Curie Module se tak stane novým centrem pro řízení elektroniky, které se obejde bez tradičních ovládacích pomůcek, jako jsou klávesnice nebo myši. Další komplexní technologií Intelu pro bezdotykové ovládání a vizuální biometrické snímání je systém Intel RealSense. Je založen zejména na ultralehkých kamerách různého typu, které lze použít i při řízení dronů v prostoru. Nositelná bezdotyková technologie nás obecně pohybově osvobodí, protože může být všude s námi, nemusíme při jejím ovládání sedět na jednom místě.

Zdroje: Intel 1, Intel 2, Phys.Org 1, Phys.Org 2, Popular Science, Huffington Post, Daily Mail, Botmag

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio