SeaOrbiter. Plovoucí základna pro výzkumníky

7. prosinec 2013

Lidstvo má svoji mezinárodní kosmickou stanici ISS, která krouží se stálou lidskou posádkou v kosmu kolem Země. Její analogie, věnující se výzkumu podmořského světa nám však stále zatím chybí. To se rozhodl napravit francouzský architekt Jacques Rougerie, který vytvořil projekt stálé plovoucí mořské stanice SeaOrbiter. Zhruba polovina této stanice se bude nacházet nad vodou, polovina pod vodou. Její stavba by mohla začít už během roku 2014.

Stanice SeaOrbiter je vyústěním třiceti let práce zejména francouzských podmořských výzkumníků a konstruktérů. Její plánovaný vzhled připomíná zčásti mimozemskou kosmickou loď ze sci-fi filmu a zčásti komplikovanou asijskou zbraň s několika propojenými sečnými tělesy. Z vody ční jako mocná čepel hlavní vertikální těleso stanice a kolmo z něj vyrůstá několik podobně ostrých diskovitých modulů. Většina hmotnosti stanice o výtlaku 2600 tun se rozkládá pod hladinou, aby bylo vertikálně orientované těleso stabilní.

Celková výška stanice od dolního okraje až po horní špičku činí 58 metrů. Vnitřní prostor stanice je rozdělen na 12 palub nad sebou. Šest z nich se nachází pod úrovní mořské hladiny, šest nad ní. Zcela nahoře je umístěna speciální vyhlídková a komunikační paluba ("Eye of SeaOrbiter"). Náklady na výstavbu stanice se odhadují na částku kolem 50 milionů dolarů. Na stanici bude moci nepřetržitě pracovat posádka až 22 lidí. První průzkumná plavba na jaře 2016 se odehraje ve vodách kolem pobřeží státu Monaco.

<p> <iframe width="610" height="343" src="//www.youtube.com/embed/9kx4cQELAKI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Projekt SeaOrbiter podporují finančně i odborně kromě fanouškovské veřejnosti také různé profesionální skupiny, soustředěné kolem firem a institucí z oblasti vědy a aerokosmického průmyslu (ESA, NASA, EADS). Stanice by podle jisté ekologické varianty měla čerpat většinu energie ze Slunce, větru a mořských vln, ale možná také z biopaliv. Jejím výzkumným program by mělo být sledování mořského prostředí očima mořské biologie, oceánografie a klimatologie. Zvláště zkoumání vztahů mezi světovým oceánem a změnami klimatu by mělo být neocenitelným zdrojem nových dat.

Vědci pracující na základně SeaOrbiter budou mít nejen permanentní výhled na podmořský svět z oken stanice, ale budou také ovládat různé monitorovací přístroje. S pomocí miniponorek, robotů a také osobně ve skafandrech budou moci podnikat různé exkurze do okolí včetně ponorů poměrně velkých hloubek.

<p> <iframe width="610" height="458" src="//www.youtube.com/embed/eovbB8tXCuE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroje: International Science Times, Inhabitat, SeaOrbiter (Wikipedia), Youtube, SeaOrbiter (homepage), KissKissBankBank (crowdfunding - The Eye of SeaOrbiter), Engineering.com

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio