Sdílet už se dá nejen auto či koloběžka, ale i bydlení

5. prosinec 2021

Nezačíná být „vlastnění věcí“ přežitek? Stále stoupající trend v oblasti sdílení ukazuje, že to možné je. Ve městech se kromě automobilů ve velkém půjčují kola, motorky i koloběžky. V historii lidstva přesto není sdílení žádnou novinkou – jen díky rozmachu technologií je možné sdílet mnohem jednodušeji a rychleji. Taky jde zapojit mnohem víc lidí. Pro mladou generaci tak je už dnes půjčování a sdílení věcí vlastně normální a samozřejmé.

Sdílení se stalo výzvou i pro pražský Goethe Institut, který otevřel Knihovnu věcí. Právě klasická knihovna plná knih, skript, časopisů, tisku nebo třeba učebnic je historickým příkladem takzvané sdílené ekonomiky, tvrdí hlavní ekonom společnosti Deloitt David Marek.

Čtěte také

Základem sdílené ekonomiky je podle něj propojenost jednotlivých uživatelů a informace o nich samotných. Zásadní vliv na sdílení pak mají moderní technologie.

Sdílet se ale mohou i čistě ekonomické modely, například krátkodobý pronájem elektrokoloběžek nebo elektromobilů, ale s jistou filozofií už existuje i sdílení zahrad, pěstování zeleniny ve vnitroblocích ve společných truhlících nebo třeba sdílené bydlení cohousing.

Cohousing seniorů

Cohousing se podle své definice snaží se zachovat to nejlepší, co nabízel život v tradičních provázaných vesnických společenstvích a přenést to do 21. století.

Obyvatelé se už od fáze plánování projektu podílejí na budoucí podobě svého domova i pravidel jeho fungování a po nastěhování i na jeho provozu.

Čtěte také

Sdílené bydlení už dnes mohou, i jako východisko z ekonomické nouze, využívat brněnští senioři.

Brno totiž podle vzoru Vídně už před pěti lety vyčlenilo jeden z domů v centru, a dnes v něm bydlí asi 30 penzistů. Sdílení ale nemusí být jen otázka ekonomické nutnosti. Za zcela přirozené ho považuje autor metody osobního redesignu a zakladatel neziskové organizace Rodina v klidu Vratislav Hlásek.

Víc se dozvíte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno, který natočila Tereza Čapková.

Spustit audio

Související