Sdílenou ekonomikou protékají v Česku už miliardy korun, potenciál je ještě vyšší

15. listopad 2017

Sdílenou ekonomikou v Česku už dnes protékají miliardy korun. Podle nové studie společnosti Deloitte je ale potenciál mnohem vyšší, byť jde o oblast, kde občas chybí jasná pravidla. Nejčastěji se v souvislosti s tímto témate hovoří o společnostech Airbnb nebo Uber. Existuje ale mnoho dalších služeb, které do škatulky sdílené ekonomiky spadají.

Jedním z příkladů je společnost Zavezu. „Pokud chcete poslat balíček, můžete využít naše stránky. Tam uložíte, co chcete poslat z jakéhokoliv místa v České republice. Pokud jste řidič, který si chce přivydělat nebo snížit náklady na cestu z bodu A do bodu B, můžete se také podívat na naše stránky, jestli se tam v tuto chvíli nenachází balíček, který někdo potřebuje převézt,“ popisuje fungování služby výkonný ředitel firmy Martin Smrž.


Aktuální rozsah sdílené ekonomiky je relativně malý, mluvíme o řádu setin procenta HDP. Nicméně potenciál sdílené ekonomiky by v České republice mohl dosáhnout až řádu nižších jednotek procenta HDP.David Marek

Služba SmileCar zase sází na to, že mnoho lidí má svá auta většinu času jen zaparkovaná v garáži, a tak nabízí jejich půjčování. Podle spoluzakladatele a výkonného ředitele společnosti, Jana Charouze, je nespornou výhodou osobní přístup. Ten, kdo si chce auto půjčit, navíc nemusí pokaždé vyplňovat spoustu papírů a čekat ve frontě.

Při sdílení aut jde o konkrétní vozy a majitelé i nájemci navíc v aplikaci navzájem hodnotí, jestli bylo vše v pořádku. Kromě toho půjčení auta přinese majiteli příjem a pro nájemce může být takový pronájem finančně výhodný, i když záleží na konkrétním případu.


Základní hodnotou je ochrana spotřebitele, který do sdílené ekonomiky vstupuje. Na druhou stranu není cílem regulace konzervovat nějaká odvětví. Když to řeknu jednodušeji, rozhodně není cílem regulace chránit například taxikáře. Chceme chránit zákazníky taxikářů, lidi.Martin Bohuslav

Dalšími oblastmi sdílené ekonomiky je pronájem pracovní síly, ale i oblast financí, kdy se na půjčku složí více investorů. „To vše dohromady má velký potenciál," říká hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Připomíná ale, že s přibývajícími miliardami se také čím dál víc řeší otázka zdanění příjmů.

„Sdílená ekonomika není šedou nebo stínovou ekonomikou. Měli bychom danit své příjmy stejně jako z každého jiného typu podnikání. Otázkou samozřejmě je administrativní náročnost a občas nějaká nejasnost právních pojmů," říká Marek.

Problematické je například určit, kde přesně se nachází hranice mezi drobným přivýdělkem a situací, kdy se z pronajímání auta nebo bytu stává podnikání. Zákony by se tak podle Marka měly přizpůsobit vývoji společnosti a nastavit pro účastníky sdílené ekonomiky jasnější pravidla. Regulace by přitom ale neměla sdílenou ekonomiku podvazovat nebo zakazovat, myslí si Martin Bohuslav, advokát z Deloitte Legal.

Spustit audio