Sbírka pro Patrika zahájila pomoc nemocným dětem

6. květen 2021

„Máme to nejlepší zdravotnictví na světě,“ chlubil se bývalý režim. Až pád železné opony ukázal, že to byla jen propaganda. Ve skutečnosti bylo československé zdravotnictví zaostalé, chyběly moderní přístroje, léky, postupy a hlavně peníze. Začátkem 90. let se proto objevily první veřejné finanční sbírky, které měly tento nedostatek odstranit.

Čtěte také

„Nebylo to naráz,“ vzpomíná lékařka a předsedkyně Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Milena Černá.

„Sbírky v podstatě vznikly díky hromadným sdělovacím prostředkům. Nebyly nijak regulované, ale hodně spontánní. A ty na nemocné děti byly absolutní novinkou.“ 

V roce 1991 se hodně mluvilo o sbírce pro Patrika. Šlo o Patrika Polanského, který naléhavě potřeboval transplantaci jater. Ve sbírce se na jeho záchranu sešlo několik milionů korun. Bohužel – ani špičkovým lékařům v kanadském Torontu se ho nakonec zachránit nepodařilo. Lidem se nelíbilo, že Patrikovi rodiče byli na tehdejší dobu poměrně zámožní lidé. Nevyčerpané prostředky tak skončily na Kontě Patrik dětem.

Olga Havlová chtěla pomáhat všem dětem 

Podle Mileny Černé se Výbor dobré vůle vydal jinou cestou. Olga Havlová a její spolupracovníci se rozhodli, že chtějí pomoci i těm vážně nemocným dětem, jejichž rodiče nemají možnost sbírku vyhlásit sami. Dětí se vzácnými chorobami, které potřebovaly drahou léčbu, případně léčbu v zahraničí, bylo totiž mnohem víc. Bylo by vůči nim nespravedlivé, kdyby ji nemohly dostat. 

Čtěte také

Výbor dobré vůle se tehdy připojil k výzvě Nadace Charty 77 a začal přispívat na Konto Míša.

Díky tomu jednak mohl český chlapec Míša podstoupit ve Švédsku operaci na Leksellově gama noži, a jednak se tento přístroj mohl zakoupit i do České republiky. Ve sbírce na něj se vybralo neuvěřitelných sto milionů korun. A v Nemocnici na Homolce, kam byl umístěn, se díky němu léčily děti z celé republiky. 

Spontánní a dost chaotický vznik různých veřejných sbírek, které nejčastěji vyhlašovaly rodiny nemocných pacientů, byl regulován až v roce 2001. Podle zákona o veřejných sbírkách takové sbírky už nemohly vyhlašovat soukromé osoby, ale pouze právnické.

Poslechněte si celý díl série 30 let poté Mileny Štráfeldové. 

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.