Saúdské ultimátum Katar nemůže splnit. Některé teroristy už ale vyhostil, tvrdí exvelvyslanec

4. červenec 2017

Arabské země v pondělí brzy ráno vyhověly Kataru a prodloužily ultimátum pro splnění svých požadavků vůči emirátu, se kterým přerušily diplomatické styky. Zatím není jasné, zda Katar požadavkům vyhoví. Jasněji bude v noci z úterý na středu, kdy ultimátum vyprší. Skupina zemí vedených Saúdskou Arábií obviňuje Katar z podpory terorismu a kromě jiného chce, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra. Katar to považuje za zásah do své suverenity.

„Není možné, aby Katar přistoupil na všechny podmínky. Některé ale nepochybně může splnit a vyslat vstřícná gesta. Například už vyhostil některé lidi obviňované z terorismu, kteří se přestěhovali do jiných zemí. A jistě také může ovlivnit vysílání televize Al-Džazíra,“ přibližuje bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.


Myslím, že ohledně Al-Džazíry se bude hledat kompromis, co se týká témat a pozvaných hostů. Spíše to bude debata o změně jejího tónu než o jejím uzavření.Tomáš Pojar

Podle něho mají obvinění reálný základ, Katar podporuje nejrůznější teroristické organizace, Muslimské bratrstvo nebo palestinský Hamás – byť právě někteří jeho členové byli nyní vyhoštěni. „Neznamená to, že by Saúdská Arábie žádné teroristy nepodporovala. Jen podporuje jiné, zejména salafistické organizace,“ doplňuje.

Šíitsko-sunnitský spor na pozadí

V celém sporu jde prý o vůdcovství v arabském světě. Koalici zemí v čele se Saúdskou Arábií, ve které je ale třeba i Egypt, vadí nejen katarská podpora Muslimského bratrstva, ale také sbližování s Íránem, který považují za svého úhlavního nepřítele.

Spojené státy podle Pojara stojí spíše na straně saúdské koalice, v jejich zájmu ale je, aby konflikt dále neeskaloval. V zemi totiž mají klíčovou vojenskou základnu, která je důležitá pro válku v Sýrii, Iráku, Jemenu i Afghánistánu.

Zázemí televize Al-Džazíra

„Nemyslím si ale, že by do sporu nějak aktivně vstupovaly. Budou se ale snažit, aby konflikt zůstal v rovině diplomaticko-ekonomické. Válka by totiž byla nebezpečná pro všechny,“ uzavírá prorektor Vysoké školy CEVRO Institut v Praze Tomáš Pojar.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.