Saúdská Arábie se Bidena v Bílém domě zřejmě obává, píše list Le Monde v komentáři

13. listopad 2020

Saúdská Arábie se obává příchodu Joe Bidena do Bílého domu, píše list Le Monde. Všímá si, že si korunní princ Muhammad bin Salmán si o víkendu našel čas na gratulaci ke znovuzvolení prezidentovi Tanzanie, do Spojených států žádné blahopřání ale neposlal. Má to svou logiku. S Donaldem Trumpem totiž Saúdské Arábie ztratí svého ochránce číslo jedna.

Čtěte také

Trumpovi bylo třeba úplně jedno, že měl v rukou důkazy CIA o vraždě novináře Džamala Chášukdžího. Neřešil to. Amerika dala v posledních čtyřech letech saúdskému režimu de facto bianco šek na jednání bez zábran.

Rijád teď s napětím sleduje návrat spolupracovníků Baracka Obamy do prezidentského týmu Joe Bidena. To ale ještě nemusí znamenat, že se Biden od Saúdské Arábie hned odvrátí, anebo že hned začne vyjednávat o jaderné dohodě s Íránem. Rozložení sil na Blízkém východě se totiž za poslední čtyři roky dost promíchalo, dočtete se v deníku Le Monde.

Logo

Konec důležitého muže v pozadí?

Blíží se konec kariéry šéfporadce britského premiéra Borise Johnsona Dominica Cummingse? Otázku pokládá deník The Daily Telegraph.

Čtěte také

Cummingse proslavila kampaně pro brexit a později úspěšná spolupráce s Borisem Johnsonem před loňskými volbami do dolní sněmovny. Teď ale podle Telegraphu zabředl do mocenských bojů uvnitř premiérova úřadu. Hlavní protivnicí mu je totiž snoubenka předsedy vlády Carrie Symmondsová. Té se prý rozhodně nelíbilo, že chtěl Cummings dosadit svého člověka do role šéfa premiérské kanceláře. 

Cummingsův kandidát si to u premiéra „pokazil“ nedávno. Prozradil totiž novinářům detaily chystaných opatření proti šíření koronaviru, a to tři dny před tím, než je chtěl Johnson vyhlásit. Premiér včera dostal od skupiny svých spojenců z Konzervativní strany výzvu, aby si v Downing Street „udělal“ pořádek.

Řítí se Etiopie opět do propasti?

Ještě to není ani rok, co etiopský premiér Abiy Ahmed přebíral Nobelovu cenu míru. Dnes jeho země stojí na prahu občanské války, konstatuje časopis Foreign Affairs. Ahmed přitom pomohl vyřešit spory s Eritreou a etnickou skupinou Oromů, na začátku svého vládnutí také propustil politické vězně. 

Čtěte také

V zemi s historií krvavého domácího konfliktu (mezi lety 1974 a 1991), teď proti sobě stojí opět dva rivalové: vládní jednotky proti dřív dominantní straně Tigrajská lidově osvobozenecká fronta. Ozbrojená fronta přitom má své mocenské centrum na severu země.

Teď se zdá, že se vrací starý etiopský „scénář“, podle kterého nedokáže federální vláda pohlídat mocné místní skupiny. Podle Amnesty International se oblast propadá do spirály násilí, o život tam za týden přišly už stovky lidí, píše Foreign Affairs.

Poslechněte si celý přehled tisku Tomáše Elbela.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související