Saúdská Arábie hledá cestu ven z krize. Možná vymění korunního prince, říká expert

14. leden 2019

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo pokračuje ve své velké cestě po zemích Blízkého východu. Během osmi dní při ní navštíví devět zemí včetně Kataru a Saúdské Arábie. Mezi oběma zeměmi už rok a půl trvá diplomatická roztržka kvůli údajné snaze Kataru nadbíhat Íránu a podpoře terorismu.

Pompeo obě strany vyzval ke smíru, podle experta na Blízký východ Břetislava Turečka totiž spor představuje pro Spojené státy velký problém: „Dokud se Arabské státy hádají, oslabuje to koalici proti Íránu. Katar s Teheránem nemá tak velké ideologické problémy, snaží se být rozkročený mezi různé aktéry blízkovýchodních i globálních konfliktů.“

Trump a Saúdská Arábie vytvářejí problémy na Blízkém východě, píše turecký provládní list

Saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán a americký prezident Donald Trump

Prezident Spojených států Donald Trump se dopustil v přístupu k oblasti Blízkého východu řady špatných rozhodnutí. Myslí si to sloupkař tureckého deníku Daily Sabah Mehmet Barlas. Za nešťastný považuje i výběr Trumpových spojenců. Vliv a pověst USA se tak prý v důsledku kroků šéfa Bílého domu zhoršuje v celém regionu.

Arabské země v čele se Saúdskou Arábií předloni daly Kataru ultimátum, aby přerušil kontakty s Íránem. „Pokud by se tomu podřídil, ztratil by nosný pilíř své zahraniční politiky,“ přibližuje Tureček, který je také vedoucím Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha.

Tureček ale dodává, že pro Katar tato rozmíška nepředstavuje žádný problém. „Katar měl být obchodní blokádou přiměn k tomu, aby přistoupil na celkem 13 požadavků včetně zastavení vysílání televize Al-Džazíra. Ale namísto toho, aby se podřídil, tak se začal ještě více obchodně orientovat na Írán a Turecko,“ vysvětluje.

„Z hlediska Spojených států bude nejrozumnější, když budou celou věc přehlížet a nesnažit se dát dohromady dva spojence, kteří o to nestojí. Čím více je tlačí, tím menší výsledky to přináší,“ podotýká expert.

Mike Pompeo se smiřuje s tím, že není síla, která by obě země dostala dohromady.
Břetislav Tureček

Hledá se cesta ven

Mike Pompeo dopředu avizoval, že se chce v Rijádu zajímat i o stav vyšetřování vraždy novináře Džamála Chášukdžího, který byl loni brutálně zavražděn na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu. Saúdové sice zahájili trestní stíhání, málokdo ale věří tomu, že obviněni byli skuteční strůjci zločinu.

„Nebyla zveřejněna jména lidí, kteří mají být stíháni. Mluví se o tom, že někteří z nich ani nejsou ve vazbě, ale ve fešáckém bydlení,“ popisuje. Saúdské úřady také explicitně popírají jakoukoli spojitost s korunním princem Mohamedem bin Salmánem.

S ním by se Pompeo měl sejít v pondělí, už se ale sešel s mladším bratrem krále Salmána Chalidem, o kterém se podle Turečka už několik měsíců mluví jako o možné alternativě k současnému následníkovi trůnu.

„Saúdská Arábie udělala řadu kontroverzních kroků, které se jí vrátily jako bumerang. Teď se pracuje na diplomatické cestě ven a jednou z nich může být i rozehrávání různých zajímavých procesů uvnitř establishmentu. A určitou roli v tom hraje i americký ministr zahraničí,“ uzavírá Tureček.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související