Sankce prý míří na nesprávné cíle

23. březen 2014

Jmenovité sankce Západu namířené proti několika desítkám Rusů minuly skutečně vlivné osoby z okolí prezidenta Vladimira Putina.

V článku pro americký list New York Times to napsal přední Putinův politický sok, disident a protikorupční aktivista Alexej Navalnyj. "Silným slovům Západu se Rusko vysmívá a považuje je dokonce za povzbuzení prezidenta, obdařeného magickou beztrestností," píše Navalnyj.

"Jako občan a vlastenec nemohu podpořit sankce proti Rusku, které by zhoršily životní podmínky občanů," píše Navalnyj, jehož část opozice označuje za nacionalistu. "Přesto doporučuji kroky, které, budou-li úspěšné, většina Rusů schválí," dodává. Západní státy by měly podle Navalného znepříjemnit luxusní životní styl kremelských kmotrů, kteří pendlují mezi Ruskem a evropskými velkoměsty.

Čtěte také

Měly by zmrazit účty ruských oligarchů a zabavit jejich majetek. Navalnyj uvádí i konkrétní jména: oligarchové Roman Abramovič a Ališer Usmanov, šéf státní ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin, ředitel plynárenského monopolu Gazprom Alexej Miller, podnikatel Gennadij Timčenko, bratři Arkadij a Boris Rotenbergové, bývalí Putinovi tréninkoví partneři v judu, a další.

Sankce by měly být namířeny i proti oligarchům, jejichž privátní média "papouškují režimní propagandu". Jejich terčem by měl být i celý Putinův "válečný kabinet" - mediální manipulátoři z televizních kanálů, věrní poslanci Státní dumy a aparátčíci z Putinovy strany Jednotné Rusko – myslí si Navalnyj.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio