Šance zabránit útoku insidera je minimální, do hlavy nikomu nevidíte, říká veterán z Afghánistánu

23. říjen 2018

Při útoku v Afghánistánu zemřel jeden český voják a dva další jsou zranění, ale mimo ohrožení života. Podle informací zveřejněných vedením NATO na jejich vozidlo začal střílet afghánský voják. K útoku se přihlásil Tálibán.

„Byl to útok insidera, který podle našich informací necílil specificky na české vojáky, ale na vojáky koaliční,“ uvedl na tiskové konferenci náčelník generálního štábu Aleš Opata. Připomněl, že čeští vojáci v Afghánistánu cvičí místní ozbrojené složky, útočník ale nepatřil k jimi mentorované jednotce.

Afghánské síly útočníka bezprostředně po útoku zajaly, jeho motiv se vyšetřuje. Podle Opaty se zvažují dvě varianty: buď jednal sám na základně vnějšího podnětu, nebo byl napojen na Tálibán. Na terénní vůz českých vojáků střílel z ruční zbraně na vzdálenost zhruba 80 až 100 metrů.

Podle bývalého velitele speciálních operací Vojenské policie Lumíra Němce, který v Afghánistánu také působil, je šance zabránit takovému útoku minimální. „Tomu člověku do hlavy nevidíte, může se tam pohybovat delší dobu. Buďto se předem připravuje, že jednou zaútočí, nebo, jak naznačují informace, dojde k nějakému zvratu v jeho hlavě,“ vysvětluje.

Jak píše americký deník The New York Times, střelec údajně truchlil kvůli smrti vlivného afghánského policejního šéfa Abdula Razaka. Pobouřily ho prý zprávy o tom, že podíl na jeho smrti má americký generál, který čtvrteční atentát přežil. Podle afghánských představitelů ale za střelbou mohla být i hádka.

Čtěte takéBabiš chce řešit, jak zamezit smrti českých vojáků v Afghánistánu. ‚Tomu zabránit nejde,‘ říká elitní voják

Útok podle Němce ovlivní psychiku vojáků, ale ne jejich morálku. „Že by se chtěli vyhýbat činnosti nebo chtěli odjet, to určitě ne. Naopak si myslím, že je to posílí v tom, že budou opatrnější a budou si ještě víc dávat pozor,“ přibližuje.

Má mise smysl?

Ministr obrany Lubomír Metnar zdůraznil, že česká mise v zemi bude pokračovat a zvýšený počet útoků v poslední době dává do souvislosti s probíhajícími parlamentními volbami. „Naši vojáci jsou hrdinové, dnes a denně riskují a nasazují své životy. Tím bojují proti terorismu v místě a chrání klid a bezpečí u nás doma,“ zdůraznil.

„Nejlepší reakcí je podpora. Musíme dát jasně najevo, že za našimi vojáky stojíme a při plnění těžkých úkolů mají naši absolutní podporu,“ doplňuje ministr vnitra Jan Hamáček. „Nejhorší, co můžeme udělat, je, když někteří politici začnou misi zpochybňovat,“ dodává.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se v posledních letech zhoršuje, Hamáček ale poukazuje na to, že spojeneckých vojáků v zemi ubylo a tíži bojových operací přebírají afghánské složky. Potýkají se ale s problémy a diskutabilní je i jejich spolehlivost.

„Zejména Spojené státy investovaly do přestavby afghánské armády velké sumy a vývoj zaostává za časovým plánem. Ale není se čemu divit, je to běh na dlouhou trať,“ přitakává zahraničně-politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Čtěte takéNení to poprvé, říká pedagog z Kábulu o útocích afghánských vojáků na spojence z mezinárodních sil

Tálibán má prostředky k tomu, aby afghánské vojáky přeplatil nebo dostal na svoji stranu. Rekruti se sice prověřují, žádná prověrka ale není podle Slezáka stoprocentní a případů, kdy na koaliční vojáky útočil člen afghánských složek už bylo hodně.

Slezák má pochopení pro hlasy volající po konci mise v Afghánistánu – například z pohledu Spojených států jde prý o nejdelší a nejdražší válku v dějinách, ale výsledky nejsou na první pohled patrné. Přesto ale souhlasí s Hamáčkem, že mise má pokračovat.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související