Samozřejmě, že musíte mluvit s Ruskem, komentuje německý Die Welt Putina i Lukašenka

25. srpen 2020

Nebudeme mít žádné iluze o dialogu s Moskvou. Zahraniční zpravodaj německého Die Weltu Pavel Lokshina komentuje podobu diskuze Západu s Východem.

„Samozřejmě, že musíte mluvit s Ruskem,” otevírá Lokshina svůj text a upozorňuje, že v uplynulých dvou týdnech po zmanipulovaných volbách v Bělorusku byly znovu vyslyšeny varovné hlasy. Ty vyzývaly Německo, aby vedlo s Ruskem dialog.

Jako by světová velmoc s největším jaderným arzenálem a stálým křeslem v Radě bezpečnosti OSN byla problémovým dítětem. 

Čtěte také

„Světová politika je banalizována do svépomocné skupiny, ve které každý mluví o svých problémech, možná potlačí několik slz, a vrátí se domů ke svým,” pokračuje Lokshin.

Takto však bilaterální vztahy nefungují, a to ani s nejbližšími německými partnery. Proč by se to tedy mělo v případě Ruska lišit? Německo se snaží ukázat Rusům respekt, pokud je to pro ně zvlášť důležité.

Dialog je klíčový. Každý, kdo sní o společném evropském domě od Lisabonu po Vladivostok, by se měl zeptat, zda by si přál otevřenou hranici s republikami Střední Asie, což je v Rusku dlouhodobá realita. Lídři Severní Koreje nebo Číny by zřejmě nebyli vysoko na seznamu preferovaných sousedů ani pro většinu Němců.

K tomu ruská opozice – od liberálů k nacionalistům – sní, že jednoho dne bude Rusko „normální zemí“. Možná budou mít příležitost zjistit, co může znamenat skutečný parlament a skutečná veřejná diskuse.

Důsledky budoucnosti se nutně projeví i v Německu. Jakmile Rusko v těchto otázkách dosáhne sociálního konsensu, bude nutné znovu projednat vztahy země s Evropou, uzavírá komentář Die Welt.

Další postřelený v USA

Policisté ve státě Wisconsin při zásahu několikrát střelili do zad Američana tmavé pleti. Po masivních protestech byla do města Kenosha povolána Národní garda. Téma pro The Washington Post.

Celý incident s mužem jménem Jacob Blake zachytilo video, na kterém je patrné, že policisté vystřelili nejméně sedmkrát. Blake, který je ve vážném stavu v nemocnici, zřejmě neposlechl jejich výzvu, nezůstal na místě a otevřel dveře svého vozu. Strážníci byli prozatím postaveni mimo službu.

Čtěte také

Do ulic města Kenosha vyrazily demonstrovat desítky lidí, úřady tak následně vyhlásily zákaz vycházení a guvernér Tony Evers v reakci na protesty poslal na místo Národní gardu. Videozáznam o zásahu proti Blakeovi učinil ze stotisícového města nové epicentrum hnutí proti policejní brutalitě a rasové nespravedlnosti. To zahájilo činnost po smrti Američana George Floyda z letošního května.

„Víme s jistotou, že to není první černoch, který byl zastřelen nebo zraněn při vymáhání práva v našem státě nebo v naší zemi. Stojíme se všemi těmi, kteří nadále požadují spravedlnost a odpovědnost za černé životy,” reagoval na incident Evers.

Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden požádal tamní úřady o „okamžité, úplné a transparentní vyšetřování”.

Video komentovala také dcera reverenda Martina Luthera Kinga Jr. Bernice Kingová, která na Twitter napsala, že je po brutálním zásahu zděšená. „Každý, kdo nevěří, že jsme daleko za hranicí nouzového stavu, postrádá empatii a uvědomění," uvedla Kingová.

Kromě ní cituje deník i časté otázky pokládané v souvislosti s incidentem. „Proč důstojníci Blakeovi nezastoupili cestu nebo nepoužili tasery? Proč neprostřelili pneumatiky u vozidla?“ zmiňuje Washington Post.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu. 

autoři: Jan Bumba , Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související