Samice klokanů platí v přírodě za supermatky

15. červenec 2018

Už třetí rok po sobě se děčínská zoologická zahrada raduje z odchovu v expozici klokanů rudokrkých.

S jejich chovem přitom začala teprve v roce 2014. Na svět i letos přišla dvě mláďata.

„V současné době máme dvě mláďata. Jedno už je venku z vaku, takže ho návštěvníci mohou vidět hopkat po výběhu, druhé nosí druhá samice ještě ve vaku,“ popisuje současný stav ve výběhu klokanů rudokrkých hlavní ošetřovatel děčínské zoo Petr Haberland.

Proč jsou klokaní samice "supermatky"?

Samice klokanů platí za supermatky. Je to dáno tím, že může v jeden čas odchovávat ve vaku dvě mláďata růžného stáří.  „Ve vaku je schované jedno holé, čerstvě narozené mládě přisáté ke struku, a současně vak obývá i druhé, o něco dospělejší mládě, které už zpravidla vylézá ven,“ vysvětluje ošetřovatel.

Když samice klokana porodí mládě, je velice malé a málo vyvinuté. To se musí dostat po cestičce, kterou si samice vylíže v chlupech, do vaku a tam se přisát ke struku. Teprve ve vaku dochází k ukončení vývoje. Mládě se osrstí a vyroste natolik, že může vylézat z vaku ven.

„Lidé obvykle znají obrázky, kdy mládě kouká z vaku ven, ale ještě nevylézá. Aby mohlo vak opouštět a samo si hledat potravu, musí mít asi pětinu hmotnosti dospělého,“ přidává další informaci.

Krmit klokana by zvládl i chovatel králíků

V Austrálii klokani patří mezi spásače trávy. V zoo je jejich potrava pestřejší. „U nás dostávají kromě sena ještě zeleninu, ovesné vločky, granule pro králíky, okus a trávu,“ vyjmenovává jídelníček klokanů Petr Haberland.

Větší ze dvou nových mláďat je samička. Až dospěje, půjde do zoologické zahrady v Hluboké. „Druhé mládě je ještě malinké, a proto jeho pohlaví ještě neznáme. To se dá zjistit až teprve když vylézají z vaku,“ pojmenovává důvod, proč o jeho budoucím bydlišti ještě není rozhodnuto.

„Samice při větším stresu může povolit svaly vaku a mládě vypadne. Pak mu už nedovolí vrátit se zpět a mládě samozřejmě uhyne,“ dodává vrchní ošetřovatel děčínské zoo Petr Haberland, proč se v zoo snaží samičky nestresovat.

Klokany rudokrké naleznete v Zoo Děčín hned vedle výběhů medvědů grizzly a správní budovy.

Spustit audio

Související