Sametovou revoluci ve Slaném zachytila školní kronika. Studenti gymnázia měli jasno a nebáli se vyjít do ulic

12. listopad 2019 09:10

Letos si připomínáme 30. výročí od Sametové revoluce. Události bývají často spojovány hlavně s Prahou. Lidé ale diskutovali a demonstrovali i v menších městech. Ve Slaném se mezi prvními přidali k protestům studenti místních škol. Události den po dni do kroniky zaznamenala profesorka slánského gymnázia Olga Judlová.

Ředitel Gymnázia Václava Beneše Třebízského dodnes opatruje kroniku z roku 1989. Sedmnáctý listopad byl pátek, a tak se události daly do pohybu až v pondělí. Studentem třetího ročníku gymnázia byl tehdy i současný starosta města Slaný z ODS Martin Hrabánek. Ten vzpomíná, jak se spolužáky stáli na schodech se zapálenými svíčkami.

Školní kronika slánského gymnázia zachytila listopadové události z roku 1989 den po dni. Před školou studenti spolu s herečkou Bárou Hrzánovou zpívali písničku Jednou budem dál

Současný ředitel gymnázia Milan Dundr byl v té době mladý učitel biologie. Vzpomíná, že se všichni báli, co bude. Po městě se povídalo o tom, že v kasárnách je připravená tanková jednotka, která vyjede na Prahu. Studenti měli ale podle profesorky Judlové jasno. Všechny potom ještě nadchla herečka Bára Hrzánová, která vystoupila před školou a dodala jim odvahy.

Profesorka Judlová si vzpomněla i na potíže, které měli později její kolegové vyučující občanskou výuku. Nebylo jasné, co a jak učit. Ve školním roce 1989/1990 se proto v pololetí občanská výchova neznámkovala.

Studenti gymnázia ve Slaném měli v listopadu 1989 jasno a rychle se zapojili do protestů proti tehdejšímu režimu
Spustit audio