Sabráž? Je to show, hlavně musíte mít dobře vychlazenou lahev sektu, popisuje sommeliér Sendrei

29. červenec 2024

„Dobré víno poznáte hlavně čichem. Určujeme i viskozitu a barvu, která hodně ukáže,“ popisuje sommeliér Lumír Sendrei, co máte při prvním doušku hledat. U šampaňského pak musíte dodržet teplotu, protože teplé vám asi moc chutnat nebude. „Bublinky se zráním v lahvi ale vytrácejí, takže platí: čím starší, tím bude mít i míň bublin,“ tvrdí.

Čtěte také

V lahvi šampaňského je tlak asi šest atmosfér a dost často se může stát, že když se snažíte špunt vykroutit, vyklouzne a vyletí daleko po místnosti. Sommeliér tak jako show předvádí i takzvanou sabráž (sabrage). Jak na to? 

„Vezmu si dobře vychlazenou láhev sektu – zdůrazňuji to dobře vyhlazenou –, a do pravé ruky si vezmu šavli. Lahev nakloním na 45 stupňů a sundám si obal, pak agrafu – to je ten košíček na špuntu –, a ten otočím na šestkrát,“ popisuje. 

„Když to sundám, přidržím si špunt palcem, abych měl kontrolu nad lahví – takže cítím, jestli mi korek nechce uniknout ven a také cítím ten tlak. Pak si najdu šev lahve, respektive spoj, který má každá lahev.“

Čtěte také

„Sabráž neprovádím v malé uzavřené místnosti, spíš v otevřené místnosti a hlavně ne proti člověku, který tam stojí. Přede mnou musí být úplně čisto, protože korek pak vyletí daleko a je nebezpečné. Vždy jsem nesmírně opatrný. Pak už jen vezmu šavli a jdu k hrdlu a mezi šavlí a sklem se vytvoří teplo a tím tlakem pak korek vystřelí i s hrdlem a sklo to usekne,“ dodává. 

Poslechněte si celé Hovory, kde se také dozvíte, co to jsou investiční vína, nebo proč mu jako začínajícímu sommeliérovi trvalo tři roky, než pochopil, co je dobré. Moderuje Naděžda Hávová, vysíláme v repríze. 

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související