Saakašvili je nekompromisní a panovačný. Žádná politická síla se s ním nespojí, myslí si Šustrová

13. únor 2018

Někdejší spojenec a nyní kritik ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Michail Saakašvili byl zadržen v Kyjevě a vzápětí vyhoštěn do Polska. Probíhalo to jako podle scénáře akčního filmu: Gruzínský exprezident si stěžoval, že se stal terčem hrubého násilí, když ho zamaskované komando vhodilo do auta, pak do vrtulníku a nakonec do soukromého letadla.

Ocenil „vřelé přijetí” v Polsku, kde mu úřady přidělily tělesnou stráž. „Je naprosto nekompromisní. Má představu, že on bude o všem rozhodovat,” říká publicistka Petruška Šustrová.

Michail Saakašvili se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015. Do země ho pozval prezident Porošenko, který mu udělil ukrajinské občanství a jmenoval ho gubernátorem Oděské oblasti.

„Saakašvili se k moci dostal dvakrát. Napřed ho jmenoval prezident ministrem spravedlnosti. On potom odešel a když přišla v roce 2004 revoluce růží, tak vtrhl s davem do parlamentu a chopil se moci,” vysvětluje Šustrová, podle které je celý příběh okolo Saakašviliho jako z akčního snímku.

Panovačný a nekompromisní


Porošenko, který ho uvítal a svěřil mu velkou moc, zjistil, že se s ním velmi těžko vychází, že je velice panovačný.Petruška Šustrová

„Prezident Porošenko ho pozval na Ukrajinu a svěřil mu Oděskou gubernii. Znali se totiž ze školy, chodili spolu na institut MGIMO v Kyjevě. Saakašvilimu se během kariéry v Gruzii podařilo zlikvidovat část korupce. Zároveň si tam ale znepřátelil naprostou většinu občanské společnosti i politických vrstev, protože je naprosto nekompromisní. Má představu, že on bude o všem rozhodovat,” říká publicistka.

V Oděské gubernii se Saakašvilimu ukázalo, že o všem rozhodovat nemůže. „Jsou tam další spojení s ukrajinským státem, on tvrdí, že korupční. To je možné, ale zajisté ne pouze korupční. Porošenko, který ho uvítal a svěřil mu velkou moc, zjistil, že se s ním velmi těžko vychází, že je velice panovačný,” vysvětluje Šustrová.

Zářnou kariéru má za sebou

Saakašvili má zároveň spoustu stoupenců. Po příletu do Polska prohlásil, že má tuto zemi rád, chce ale dál bojovat za změny v Gruzii a na Ukrajině. Po zkušenostech se s ním podle Petrušky Šustrové žádná politická síla nespojí.

„Už dvakrát prokázal, že není schopen žádné kooperace. Má obrovské charisma, dokáže lidi úžasně strhnout, ale jakmile má vládnout, je to s ním problematické. Uznává totiž jen to, o čem rozhodne on sám,” podotýká publicistka, podle které má Saakašvili svoji zářnou politickou kariéru už za sebou.

autor: vlk
Spustit audio