S podzimem ladí tóny nástroje virtuos Jaroslav Svěcený: „Doplňuji si pozitivní energii z houslí“

25. září 2020

Houslový virtuóz, jeden z nejvýznamnějších současných českých houslistů, Jaroslav Svěcený, byl hostem Lady Klokočníkové ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové. 

Rodák z Hradce Králové je jedním z nejvýznamnějších současných českých houslistů a výraznou osobností české hudební scény.

Čtěte také

Jeho sólistická dráha začala již v době studií na pražské konzervatoři a Akademii múzických umění, kde studoval u prof. Františka Pospíšila a prof. Václava Snítila.

Své vzdělání dovršil Jaroslav Svěcený mistrovskými kurzy u slavných světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera.

„Uvědomil jsem si v současné situaci spoustu věcí. Protože jsem byl ten typ, který byl denně jen na cestách, denně jezdil. A doufám, že teď bude můj život také pestrý, ale že bude právě také prolnutý maličkostmi, z kterých se umím radovat," říká Jaroslav Svěcený.

„Protože já jsem dříve drobné radosti života docela přehlížel, neměl jsem na ně čas. Byl jsem zaměřen jednostranně a to už nechci. Ale muzika bude vždy má srdeční záležitost, to je jasné. Ale život si chci ještě trošku užívat," usmívá se světový houslový virtuos.

Jaroslav Svěcený je proslulý popularizátor houslové hry, zejména jeho televizní, rozhlasové a koncertní projekty přitahují publikum všech věkových skupin.

V houslových šlépějích Jaroslava Svěceného kráčí velmi výrazně jeho dcera Julie, která je mj. vítězkou Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga v oboru housle.

Spustit audio

Související