S novým rokem začínají platit nové ceníky za vodu, elektřinu a někde třeba i za odvoz a likvidaci odpadu

V novém roce se zvyšují starobní důchody a některým zaměstnancům i platy. Zároveň se ale domácnostem zvýší výdaje. Připlatí si za elektřinu, teplo, vodu a v některých městech Olomouckého kraje i za svoz odpadů a nájem v obecních bytech.

„Ceny elektřiny na burze za posledních 12 měsíců vyskočily o více než polovinu. A rostou už více než dva roky. Oproti situaci před dvěma roky jsou již téměř na trojnásobku. Důvodem je růst cen produktů, které jsou pro výrobu elektřiny potřeba, uhlí, plynu a emisních povolenek,“ vysvětluje mluvčí ČEZu Roman Gazdík, co stojí za letošním zdražováním elektrické energie. Dodává, že domácnostem se účet za elektřinu tento měsíc zvýší v průměru o osm procent.

„Úprava cen se netýká těch zákazníků, kteří mají cenu zafixovánu a fixace jim běží. A také zákazníků s vyšší spotřebou, kteří mají dvoutarif pro vytápění elektřinou, nebo ohřev vody elektřinou," doplňuje Gazdík.

Mění se i ceníky za vodu. Tento rok zdraží na Olomoucku, Prostějovsku nebo na Šumpersku. „V roce 2019 dochází v tarifní oblasti VHZ Šumperk k celkovému meziročnímu nárůstu cen vodného a stočného cca o 3,5 procenta. Jde o navýšení asi 3 koruny za metr krychlový včetně DPH. Celková cena bude činit 91,67 korun včetně DPH za vodné a stočné vcelku,“ říká výkonný ředitel Vodohospodářských zařízení Šumperk Martin Budiš.

Například obyvatelé Přerova si letos připlatí i za svoz komunálního odpadu. Podle mluvčí přerovské radnice Lenky Chalupové město poplatek navyšuje po pěti letech. „Dosud platil každý Přerovan 650 korun a nově zaplatí 700. Důvodem jsou vyšší náklady na svoz netříděného komunálního odpadu," vysvětluje Lenka Chalupová.

Některé radnice v Olomouckém kraji letos také zvyšují nájmy v městských bytech. Třeba v Šumperku si jejich obyvatelé už od tohoto měsíce připlatí 9 korun za metr čtvereční. Od března pak zdraží bydlení i v Olomouci. U standardních městských bytů měsíční sazba za metr čtvereční vzroste o 20 korun, u bytů zvláštního určení o deset korun.

Spustit audio