S nanočásticemi a včelím jedem proti viru HIV

12. březen 2013

Američtí vědci zjistili, že nanočástice, nesoucí jednu účinnou složku včelího jedu, mohou efektivně ničit virus HIV, tedy virus, který způsobuje nemoc AIDS. Při vhodném postupu lze navíc minimalizovat škodlivé vedlejší účinky na lidský organismus.

Úspěch s touto metodou zaznamenali pracovníci lékařské fakulty při Washingtonově universitě v St. Louis (Washington University School of Medicine). Dokázali přitom proces ničení viru HIV nastavit tak, aby nedošlo k poškození zdravých lidských buněk. Včelí jed obsahuje velmi silný toxin s názvem melittin, který dokáže protrhnout ochranné obálky viru HIV a dalších virů. Použití samotného melittinu by však mohlo poškodit mnoho zdravých buněk kolem. Vědci se proto poučili z předchozích výzkumů v oblasti rakoviny. Zde se jim podařilo úspěšně a bez vedlejších účinků proti nádorům nasadit nanočástice obalené melittinem.

Vědci navíc kromě melittinu navázali na povrch nanočástic speciální molekulární “nárazníky”, které spolehlivě odráží větší lidské buňky a chrání je tak před kontaktem s včelím toxinem. Včelí toxin melittin proto ničivě působí jen na viry - konkrétně na jejich dvojité ochranné membrány. Na rozdíl od jiných antivirových prostředků, které zejména brání replikaci viru, tento přípravek umí viry přímo strukturálně narušovat, a to v takové míře, že je to pro ně likvidační. Bez své ochranné obálky nemohou viry dlouho přežít.

Na základě tohoto principu mohou výzkumníci např. vyvinout účinný vaginální gel, který zamezí šíření viru HIV během pohlavního styku. Podobný přípravek budou moci lékaři nasadit i proti virům hepatitidy B a C. Vyloučena není ani nitrožilní aplikace osobám infikovaným HIV nebo použití za účelem antikoncepce.

Zdroje: MedicalXpress, SciTechDaily

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio