S manželkou jsme si řekli, že se prověříme – a dali jsme si pětiměsíční svatební cestu, vzpomíná dálkošlap Kosek

28. duben 2023

„Úplně se v tom nehrabu, ale byl jsem první,“ naznačuje cestovatel, lezec, vyznavač dlouhých treků a dálkošlap Petr Kosek. Prošel totiž jako první Čech všechny tři nejdelší světové extrémní cesty. Jde o hodně populární Pacifickou hřebenovku, pak kontinentální cesta a nejkratší je Apalačská stezka.

„Začalo to někdy v roce 2010, kdy jsem často pobýval ve Spojených státech. Lezli jsme, cestovali a začalo mi vadit, jak se člověk musí stále balit, někam přesouvat a pak zas vybalovat. A také přepínat z modu nebo režimu dobrodružného do modu práce. Pak jsme s tehdejší přítelkyní zjistili, že existuje Pacifická hřebenovka, kdy je možno šlapat čtyři pět měsíců lesem na sever, neřešit ,přepínání režimů‘, a to se nám strašně zalíbilo. Tak jsme to v roce 2012 zrealizovali – a stalo se to strašně návykové,“ popisuje začátky.

Čtěte také

„První byla Pacifická hřebenovka, které je koncipovaná jako stezka pro koně. A tím pádem je tam všechno ,hratelné‘, dá se to tam proklouzat a je dost evidentní, kudy máte jít. Největší problém jsou jen podmínky  jako sníh a pak ušlapat těch 4,2 tisíc kilometrů.“

S přítelkyní se Kosek nakonec rozešli, ale jeho současná partnerka a manželka s ním prošla všechny další a náročnější trasy. „A jsme spolu stále. Také to byla naše svatební cesta, kdy jsme si řekli, že se aspoň trošku prověříme a dali jsme si pětiměsíční cestu,“ dodává.

Co potřebuje k životu dálkošlap? V čem tkví kouzlo tisícikilometrových treků divočinou? Co je ultralight treking? Celé Hovory najdete v audiozáznamu, ptá se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související