S Máchou čekala dítě ještě před svatbou. Místo veselky byl ale pohřeb. Osudové ženy: Lori Šomková

27. leden 2024

Erotické intimnosti z jejich vztahu si Karel Hynek Mácha pomocí šifer zapisoval do deníků. Vztah tajil i před kamarády. Věděl, že Lori jeho očekávání ideální ženy nenaplní. „Žila jsem obyčejný život. Až na dva roky, které můj osud spojily s osudem básníka Karla Hynka Máchy,“ přiznávala Eleonora Šomková, které Mácha neřekl jinak než Lori.

Host: historik Jiří Křivánek
Účinkují: Lucie Žáčková, Václav Jílek, Kajetán Písařovic, Anežka Kubátová
Připravili: Eva Dvořáková, Hynek Pekárek
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 31. 8. 2019

„Byla jeho velkým inspiračním zdrojem. Všechny události, které s ní prožil, najdete v jeho díle. Jako by Lori bez Máchy nebyla osudovou ženou, Mácha bez ní by nebyl takovým básníkem,“ je přesvědčen historik Vladimír Křivánek.

Nevybočovala z průměru

Eleonora Šomková se narodila v únoru 1817. „Byla velmi půvabná, ale nijak nevybočovala z dobového průměru,“ popisuje historik. Pocházela z obyčejného měšťanského prostředí. Její otec byl vyučený knihař, ale profesi nevykonával. Živil se výrobou krabiček pro kapslovnu. S tím mu po večerech pomáhala celá rodina.

S o šest let starším Karlem Hynkem se seznámila jako dospívající sedmnáctiletá dívka. Potkali se v ochotnickém divadle. Lori se tehdy přátelila s Magdalenou Forheimovou, snoubenkou Josefa Kajetána Tyla, který vztah Máchy a Lori popsal

„Ze vzpomínek současníků víme, že se Lori Máchovi líbila. Promítal si do ní všechny své představy o ideální ženě, přestože byly nesplnitelné. Mácha byl vášnivý čtenář, a tak jako řada romantiků nedělal velké rozdíly mezi snem a realitou.“

Z jejich vztahu nebyl nikdo nadšený

Přestože byl k Lori přitahován eroticky a intimnosti si důkladně zaznamenával do svých šifrovaných deníků, dobře věděl, že Lori jeho očekávání nenaplní. I proto vztah před řadou svých kamarádů tajil.

„Byl tak trochu dandy. Mířil vysoko, měl o sobě vysoké mínění, ale byl také velmi rozporuplný. Na jedné straně byl vlídný a přátelský, na druhé velmi panovačný. Stejně majetnicky se choval k Lori i k celé rodině Šomků,“ říká Křivánek.

Ze vztahu nebyli nadšení vlastně ani jedni z rodičů. Když Mácha snoubenku představoval své matce, měla mu údajně stranou říct: „Co sis to vybral za ťopku?“

S dominantním a těžko snesitelným Máchou nebyla příliš šťastná asi ani Lori. To ale nic neměnilo na skutečnosti, že s ním ještě před svatbou čekala dítě. Mácha váhal, pak se rozhodl pro veselku. Doufal, že se konečně „usadí“.

Místo svatby pohřeb

V roce 1836 vydal svůj Máj, dokončil práva, dokonce si našel práci. Někdy koncem září se vydal do Litoměřic, kde chystal zázemí pro Lori a jejich potomka. Syn se narodil 8. října 1836 a dostal jméno Ludvík. Svatba měla být o měsíc později.

Když pak Mácha pomáhal hasit požár ve městě, zřejmě se nalokal infikované vody. I přes horečky a zažívací obtíže ale odmítal zůstat v posteli. Dne 6. listopadu 1836 na choleru zemřel. Lori pak místo na veselku oblékala snoubence do rakve. Za pár měsíců ukládala do hrobu i jejich malého synka.

autor: Eva Dvořáková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.