Máme obrovský talent na vývoj nových aplikací, v Americe je zase dostupnější kapitál, říká zakladatel „Facebooku pro budovy“

8. září 2019

Učí lidi, jak být v práci spokojenější a užít si život v budovách. Pomáhají v tom moderní technologie. 

„Je to prakticky ovladač, který vám umožňuje efektivně využívat budovu a všechno, co vám nabízí. Dnes totiž budovy nabízí řadu služeb, které si přes naši aplikaci můžete objednat nebo vyřešit problémy,“ říká Lukáš Balík, zakladatel českého startupu Spaceflow, který zaujal i na náročném americkém trhu.

Od betonu k IT

S nápadem vytvořit sociální síť pro budovy přišel při své práci na Vysoké škole ekonomické. „Dodávali jsme betonové interiérové prvky pro budovy. Seznámil jsem se se dvěma vizionáři a investory Danielem Matulou a Karlem Konečným a společně jsme nápad vytvořit ‚Facebook pro budovy‘ rozjeli.“

Po 2,5 letech spravuje Spaceflow na 50 kancelářských komplexů a v Praze je pomocí jejich aplikace ovládána pětina těch nejlepších kanceláří z řady A-class. Zákazníky má od Los Angeles po Kazachstán a Lukáš Balík si společnost cení na 8 milionů eur.

„Pro majitele budov jsme rozdílovým elementem v konkurenčním prostředí,“ tvrdí a upozorňuje, že tradiční trh a budovy musí na technologické novinky reagovat. Spaceflow ale není určené pouze pro komerční sféru, je přenositelné i do rezidenční oblasti.

„Základní elementy zaměřené na komunitu jsou variabilní. Sousedé budou na jedné aplikaci a mohou na ní komunikovat, sdílet dokumenty a podobně,“ vysvětluje Balík, který upozorňuje i na klíčovou roli, kterou hrají tzv. komunitní manažeři. Ti pomáhají aplikaci zavádět a pak spravují celou komunitu.

Do USA pro peníze, v ČR pro práci

Po úspěchu v evropském kole soutěže MassChallenge, jednoho z největších akcelerátorů na světě, postoupili spolu s dalšími devíti firmami z regionu do finálového kola v americkém Bostonu. Tam poprvé nakročili do zámoří, kterého chtějí využít na své cestě do světové špičky.

Čtěte také

Teď se výrazně zaměří právě na britský a americký trh, kde se chtějí prosadit. „Ve Spojených státech je dostupnější kapitál. Pokud začínáte v Americe, tak dosáhnete na úplně jiné investiční možnosti.“

Z Česka ale Spaceflow nezmizí, protože u nás je podle šéfa Spaceflow zásadní výhoda v lidech. „Máme obrovský talent co se týče technologií a vývoje nových aplikací. Nedovedu si představit, že bychom vývoj produktu přesouvali, protože je u nás kvalitní a nemá smysl ho přenášet,“ dodává zakladatel a hlavní majitel startupu Spaceflow Lukáš Balík.

Spustit audio

Související