S Legem si lidé hrají už 60 let. Pomáhá ale i řešit konflikty a simuluje firemní strategie

29. leden 2018

Kostky Lego okouzlují celé generace dospívajících i dospělých. Už šedesát let. Dánský výrobce ovšem už pár desetiletí nabízí i mnohem serióznější využití. Stavebnice dokáže simulovat i firemní strategie, na týmových poradách se patentované barevné dílky pravidelně objevují i v českých firmách.

Před 60 lety, 28. ledna 1958, podal Godtfred Kirk Christiansen, jeden ze synů zakladatele dánské firmy, žádost o patent na kostku Lego. Pak stavebnice prošla zkouškou času a dokázala vzdorovat náporu elektronických her i finančních krizí. Základem úspěchu Lega byla jednoduchost a univerzálnost téměř nekonečného spojování, zaručená patentovanými „špuntíky" zapadajícími do otevřeného spodku kostek. Stavebnice nestárne a spojovat lze bez problémů i kostky vyrobené v roce 1958 s jejich "sestrami" z nejnovější produkce.

Společnost, která populární kostičky vyrábí, ale v devadesátých letech přišla i se zajímavým využitím pro zpříjemnění vlastních strategických zasedání. Pod značkou Lego Serious Play pak principy své metody společně s doporučenými sadami nabídla veřejnosti.

„S kostkami Lega se můžeme naučit řešit problémy poměrně zábavně. Kromě toho se tak lze naučit i prohlubování vztahů mezi lidmi, kteří daný problém řeší. A velmi často se Lego Serious Play používá i na strategické plánování," říká Katarína Svobodová, která se využití kostek Lega učila přímo v Dánsku.


Společnost Lego založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen (1891 až 1958), otec Godtfreda. Pocházel z chudé rodiny a byl tesařem. Protože v době hospodářské krize přišel o práci, začal si na své živobytí vydělávat výrobou dřevěných hraček. Svoji firmu pojmenoval podle dánských slov „LEg GOdt", což znamená „hezky si hrajte". Po druhé světové válce se Christiansen rozhodl vsadit i na plasty.
V roce 2016 firma zvýšila tržby na nový rekord, růst však byl proti předchozímu roku nízký. Tržby Legu meziročně vzrostly o šest procent na 37,9 miliardy dánských korun (137,8 miliardy korun). Firma zaměstnává kolem 19 000 lidí. K hlavním konkurentům Lega patří výrobci hraček Mattel (jednička na trhu) a Hasbro.

Klíčovým principem je, že Lego kostky slouží k vizualizaci myšlenek. „Účastníci schůzky staví z kostek modely, které jsou metaforou daného problému. Klíčová je pak schopnost práce s metaforami," přibližuje Svobodová.

Výhodou je, že se do stavění zapojují skutečně všichni členové skupiny, takže se nestane, že introverti celou dobu mlčí. Kostky také pomáhají odosobnit se od zhmotněných metafor. „Účastníci už pak nemluví o svých myšlenkách, ale přibližují, co postavili ve svém modelu. Mají tak menší emoční zaangažovanost. Člověk, který tímto způsobem popisuje problém, se necítí tak ohrožen," vysvětluje Svobodová.

Metoda tak pomáhá omezit konflikty, zvláště pokud skupina řeší citlivé téma. Velkou výhodou je také, že se velmi rychle přijde k jádru problému. „Za tři až pět minut postaví každý účastník model a pak se hned řeší jejich podstata. Nemusí se dělat velké úvody, přemýšlet, jak se někoho nedotknout," uvádí Katarína Svobodová, která si malou sadu Lego kostek nosí v kabelce a často ji podle svých slov vytáhne i v kavárně, když přemýšlí nad určitým problémem.

Zhmotňování myšlenek pomáhá objevovat kreativnější řešení, než když se o nápadech jen hovoří, potvrzují psychologové. „Když zapojíte víc smyslů, víc senzorů, víc způsobů, jak pracujete s informací, aktivujete víc center v mozku, což může být cesta k nápaditějšímu řešení," říká vedoucí Psychologického ústavu Masarykovy univerzity Pavel Humpolíček.

K podobným účelům se podle něj dá použít také spousta jiných nástrojů. „Limitem Lega je třeba jeho pravoúhlost. Pokud potřebujete vyjádřit například vztahové otázky, může vás to omezovat. K tomu lze využít například písek, kameny nebo figurky, které stavíte do volného prostoru. Můžete využít například i pastelky nebo jiné věci, které máte ve firmě přímo po ruce," doporučuje psycholog.

Zmiňuje také, že jedna z jeho kolegyň se podílela na vývoji speciální sady Lego kostiček, která měla být určená pro terapeutické účely. Souprava se podle něj komerčně neuchytila. Přesto kostky z různých sestav jako doplňkové nástroje při terapeutických sezeních používají psychologové po celém světě.

Spustit audio