S komunistickou podporou vlády začíná korodovat smysl společnosti pro demokracii, komentuje Honzejk

24. červenec 2018

Máme novou menšinovou vládu​ hnutí ANO a ČSSD, ale důvěru získala jen díky podpoře poslanců KSČM. Je to důvod k obavám, nebo jen strašák opozice?

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka je to naprostý zlom. „Ne že by komunisté byli kdovíjak silní, ale pro naši společnost přestal být problém, co reprezentují,“ tvrdí.

KSČM reprezentuje jistou nedemokratičnost, obdiv k autokracii, odpor k liberální demokracii a institucím, jako jsou třeba veřejnoprávní média. Zažíváme skutečný symbolický zlom a začátek 2. České republiky.

Petr Honzejk

Podle podnikatele a zastupitele Jihomoravského kraje Jiřího Hlavenky (nestraník za SZ) se ale tváříme, jako by komunisté vstoupili do politiky až dnes.

KSČM se na formální (i neformální) moci podílí už od roku 1989, tedy 28 let. Šest parlamentů zvolilo komunistu za svého místopředsedu, mají vysoké funkce v krajích a obcích. Zlom nastal. Spíš ale se vstupem Andreje Babiše do vlády.

Jiří Hlavenka

Komentátor Honzejk připouští, že se komunisté na „provozu“ státu podílejí už dlouho. „Vládnout s nimi chtěl třeba Jiří Paroubek, chvíli o tom uvažoval i tehdejší předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Do té doby se ale vždy našlo dost energie, aby se řeklo ne. Teď to přestalo vadit,“ dodává.

Nesmíme dovolit, aby si Babiš úspěchy jiných přivlastnil, říká Kateřina Konečná z KSČM

Kateřina Konečná

Komunisté podpoří vládu hnutí ANO a ČSSD, nicméně vedení strany nebylo v této otázce úplně jednotné. Europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná také připouští, že od začátku vyjednávání panovala obava, zda by podpora vlády neuškodila straně u voličů.

Přitom prý netvrdí, že komunisté představují nějaké obrovské riziko třeba tím, že by se chtěli znovu ujmout moci (jako po roce 1948).

„Větší nebezpečí je v otevřeném obdivu autokratických režimů Ruska nebo Číny. Nejdůležitější ale je vysílaný signál, že už může začít zevnitř korodovat smysl naší společnosti pro demokracii. Ostatně, i Andrej Babiš o KSČM dnes mluví jako o demokratické straně. To je přece směšné,“ komentuje Honzejk.  

Vláda pevné ruky? 

Jiří Hlavenka souhlasí, že nám smysl pro demokracii začíná korodovat. „Nastává odklon od demokratického vládnutí k preferenci vlády silné ruky. To má ale víc společného s premiérem Babišem než se samotnými komunisty. Lidem zoficiálnění KSČM poměrně silně vadí, taky jsem už ale zaregistroval příklon k názorům, podle kterých přece není nic špatného na autokratickém vládnutí Vladimira Putina. Říkají si, tak co, vždyť jim to tam šlape, je tam pořádek a klid. To je velmi nebezpečné,“ varuje jihomoravský zastupitel.   

Opozice? Ta jen pláče...

Ivan Pilný: Vadí mi, že ANO pod tlakem KSČM směřuje úplně někam jinam

Ivan Pilný ve Sněmovně (2017)

Bývalý ministr financí za hnutí ANO je prý rád, že teď nemusí sedět ve Sněmovně. Co říká na sestavování vlády a proč se mu moc nezdá podpora komunistů?

Hlavenka vidí ještě jeden důvod, proč ve volbách vyhrálo ANO, které pak žádalo o důvěru KSČM. Je to prý obrovská nespokojenost s vládnutím za posledních 28 let. „Minulé vlády opravdu vládly nemoderně, nekvalitně a se spoustou kauz a afér. Porovnejte si to s tím, co dělá Babiš dnes. Jak dokonale prodal své sliby, cizí úspěchy a jak si obratně přisvojil ideově neukotvené voliče.“

Vadí mu i chování opozice, která nad podporou komunistů novému kabinetu pouze pláče. „Jsou to ale krokodýlí slzy vlastní neschopnosti. Nejen, že nejsou schopni pořádně formulovat vlastní vize, ale taky mají problém, protože sami s nimi přece těch 28 let vládli. Teď pláčou, že s KSČM vládne Babiš,“ dodává Jiří Hlavenka.

autoři: Veronika Sedláčková , lup
Spustit audio

Související