S Cyrilem Höschlem o vztahu umění mozku a mysli

26. prosinec 2015

Jak se změnil za poslední generace lidský spánek? Proč spíme méně? A vadí nám to?

Vědci z výzkumné skupiny „Obraz, mysl, mozek“ ukazují vybraným dobrovolníkům umělecká díla Bohumila Kubišty, sochaře Františka Bílka rakouského malíře a kreslíře Egona Schiele, ale i méně známých výtvarníků. Zajímá je, jak na ně reagují. Podrobně studují vztah mezi výtvarným uměním, porozuměním, nebo vnímáním výtvarného umění a vědomím.

Jak se změnil za poslední generace lidský spánek. Za posledních sto let se délka spánku u dětí i dospělých zkrátila o jednu až jednu a půl hodiny. Proč spíme méně? A vadí nám to?

Sobotní Leonardo Plus se věnovalo i méně známé oblasti spánkové medicíny jako je náměsíčnost, nebo sny. A podívalo se přímo do spánkové laboratoře.

Hosté pořadu: spoluautor pořadu psychiatr Cyril Höschl a neuroložka Jitka Boušková. Historik umění Ladislav Kesner. Pořad Leonardo Plus připravila Terezie Jirásková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.