Ruštinu je v Chorvatsku slyšet méně

9. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Podle prvních odhadů se počet turistů v Chorvatsku oproti minulému roku příliš nesnížil. Češi a Slováci přijeli v hojném počtu a mají možnost navštívit jeden z koncertů kapely U2, jezdeckou slavnost nebo divadelní představení v Dubrovníku.

V Záhřebu se už zaplňuje stadion Maksimir, kde ve 21.00 hodin vystoupí legendární irská čtveřice U2. Chorvatská média označují jejich koncert za událost desetiletí. Chorvatští fanoušci museli na U2 čekat opravdu dlouho, Irové proto v Záhřebu zahrají dva koncerty - dnes a zítra. Na oba se prodalo dohromady více než 120 tisíc vstupenek.

Turné se jmenuje 360 stupňů - to podle speciálního kulatého jeviště, které umožní divákům sledovat U2 z kteréhokoli úhlu na stadionu. Sám Maksimirský stadion bude mít z koncertu také nezanedbatelný užitek. Dnešní Jutarnji list informuje o tom, že po koncertu irské rockové kapely dostane stadion nový trávník, který nahradí ten současný, který na stadionu roste už 58 let. Nová tráva má stát v přepočtu osm milionů korun a přivezou ji z Německa.

Objevily se i další zprávy ohledně netradiční jachty kotvící v Dubrovníku. Jde o superjachtu ruského miliardáře Andreje Mělničenka. Vypadá, jako by šlo o rekvizitu ze science-fiction filmu, ale je opravdová. Pohání ji dva motory MAN o síle 12 tisíc koní. Její příď je ostrá jako čepel - to aby jachta mohla prorazit arktický led. Kolos o 199 metrech má v zadní části vlastní kotviště rychlých člunů. Na palubě jsou dva bazény, jeden heliport pro vrtulníky, sto reproduktorů a 15 plazmových televizí, které vypadají jako zrcadla.

Na takové lodi už by se dal uspořádat slušný večírek. Miliardář Mělničenko měl na konstruktéry hodně požadavků. Hlavní zněl, aby jeho jachta byla delší než loď jiného ruského miliardáře Romana Abramoviče. A to se mu povedlo. Jachta je dlouhá 119 metrů a jmenuje se jednoduše A podle prvního písmene jména Mělničenkovy manželky srbské modelky Aleksandry Nikolićové.

Chorvatsko zatím nedostatkem turistů příliš netrpí. Nejčernější loňské prognózy se naštěstí nevyplnily. Podle televize HRT zůstává počet českých a slovenských turistů přibližně na loňské úrovni, ale na konečný výsledek letošní sezony si ještě musíme měsíc počkat.

Určitě jste si všimli, že kolem sebe letos neslyšíte tolik ruštiny. Tamní turistický trh silně poznamenala hospodářská krize. To se ale netýká ruských zbohatlíků, kteří si naopak kupují nové jachty. Do Chorvatska z finančních důvodů letos přijelo mnohem méně Maďarů a výrazně ubylo také Slovinců, kteří mají asi strach z reakcí obyčejných lidí poté, co Slovinsko zablokovalo jednání o vstupu Chorvatska do Evropské unie.

Celkově ale bilance není nejhorší. Za prvních sedm měsíců přijelo do Chorvatska vice než pět milionů turistů, což je jen o pět procent méně než za stejné období loňského roku.

V Sinji právě vrcholí 294. Sinjská Alka. Jde o jezdeckou slavnost, která má své kořeny až ve středověku. Je to kombinace tradice a sportu. Dnes jste v Sinji mohli mezi hosty vidět například prezidenta Stipeho Mesiče nebo novou premiérku Jadranku Kosor.

Chorvati jsou na tuto neobvyklou soutěž velmi pyšní. Jde prý o jediné takové klání na světě. Jeho účastníci se v historických uniformách za jízdy pokoušejí kopím trefit do středu terče o průměru 3,5 centimetru. Sinjská Alka každoročně přitahuje tisíce návštěvníků. Ti obdivují nejen jezdecké umění a bojovou připravenost soutěžících, ale také místní pršut a výborné víno.

Šedesátá sezóna divadla v Dubrovníku láká premiérou hry Iva Vojnoviče. Drama je součástí trilogie, kterou chorvatští divadelníci uváději u příležitosti osmdesátého výročí smrti velkého dramatika.

Aktuální směnné kurzy:
Ve splitské bance dostanete za 100 korun 26,50 kun, za jedno euro 7,27 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot zůstávají bez dramatických výkyvů. U největšího chorvatského výrobce a prodejce INA koupíte litr benzínu Eurosuper 95 za 7,44 kun a Eurodizel za 6,67 kun.

Doprava:
Na silnicích si dnes připravte pevné nervy. Chorvatský autoklub hlásí zvýšenou intenzitu dopravy ve směru od moře do vnitrozemí. Kolony vozidel stojí nebo popojíždějí před koncem dálnice u Záhřebu.

Lokální kolony čekejte také v hlavních turistických centrech na pobřeží. Se zdržením raději počítejte na hraničním přechodu Macelj do Slovinska nebo Goričan do Maďarska. Policie tam odklání dopravu na starý hraniční přechod Goričan1, který není tak vytížený. Doprava směrem do Česka a na Slovensko se uklidní po 22. hodině.

Počasí:
Na Jadranu bude zítra převážně pěkné slunečné počasí s teplotami od 30 stupňů na Istrii do 31 stupňů v Dubrovníku. Slunce si užijete zejména v dopoledních hodinách. Odpoledne přijde mírná oblačnost a na severním Jadranu jsou možné i bouřky.

Teplota moře se pohybuje od 23 do 26 stupňů. Na silnější poryvy větru by si měli dát pozor jachtaři plující po severním Jadranu.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu