Ruští rockeři a Ukrajina

26. březen 2014

Když nedávno státní duma schválila pohlcení Krymu Ruskou federací, tak se proti tomu hlasitě postavily ruské rockové kapely a hudebníci. Když 1. dubna federální rada jednohlasně podpořila plány prezidenta Vladimíra Putina na intervenci na Ukrajině, velmi oblíbená zpěvačka a skladatelka Zemfira umístila na svou internetovou stránku amatérský živý záznam svého přednesu písně ukrajinské kapely Okean Elzy.

Situaci popsal ruský deník Moscow Times.

Když Zemfira tuto píseň uváděla, řekla, že to dělá, aby podpořila ukrajinské hudebníky. Když představovala jejího autora Svjatoslava Vakarčuka, označila ho za nejnadanějšího skladatele jeho země a dodala, že v Rusku je víc peněz, ale na Ukrajině je víc duše. Kapela Okean Elzy měla koncem března vystupovat v Rusku, ale její koncerty byly zakázány po bouřlivém protestu petrohradského zastupitele Vitalije Milonova z Putinovy strany Jednotné Rusko. Jako důvod byly uvedeny technické a finanční problémy.

Zemfiřino video bylo 10. března na jejím webu nahrazeno slovem „rekonstrukce“, ale téhož dne na něj zpěvačka dala úryvek z ruského filmu Stalingrad, kde byly temné bitevní scény ve zcela zničeném městě doprovázeny jejím podáním písně Legenda za doprovodu klavíru. Zemfira dala svůj postoj najevo jen hudbou a videem a zdržela se verbálních prohlášení, ale jiní hudebníci byli otevřenější.

Frontman skupiny Mašina Vremeni Andrej Makarevič se vyjádřil, jakmile se objevily první zprávy, že na Krym dorazili ruští vojáci. Makarevič, který se svou kapelou vystupoval při volbách hlavy státu v roce 2008 a uspořádal v jednom moskevském klubu setkání rockových hudebníků s tehdejším prezidentem Medveděvem, byl překvapivě výřečný a nekompromisní.

Andrej Makarevič na snímku Alexeje Nikišina

„To, se děje na Ukrajině, mi dělá starosti, napsal už 28. února na webu Snob, „ale daleko větší starosti mi dělá to, co se děje v Rusku. Od Brežněvových časů nepamatuju tak bezuzdnou propagandu. Kamarádi, budeme muset s Ukrajinci žít vedle sebe, a měli bychom spolu vycházet jako přátelé. Jak by měli žít oni, to si rozhodnou sami.“ Devátého března se Makarevič veřejně vyjádřil znovu: „Jak rychle se všechno vrací do sovětské říše s jejím jednohlasným schvalováním nebo rozhořčeným odsuzováním, kdykoli je to potřeba. S vojenským vpádem jsme se ocitli v konfliktu s celým lidským světem.“

Těsně před krymským referendem se nikdo k žádným článkům na webu Snob nedostal – místo nich se objevila noticka, že jsou dostupné jen pro registrované členy. Makarevič se kvůli svým názorům ocitl na novém webu, který se jmenuje Zrádci. Vytvořila ho anonymní skupina, která chce odhalovat ruské občany, kteří podle jejího vyjádření „urážejí naše vojáky a zpochybňují nezbytnost boje s neonacisty – to znamená s Ukrajinci – bez ohledu na to, jak jsou prý tito novináři, spisovatelé a režiséři nadaní.“

Na tomto černém seznamu je nejen opoziční vůdce Alexej Navalnyj, jehož oblíbený blog byl 13. března na příkaz prokurátorů zablokován, ale i řada opozičních aktivistů a novinářů. Dostal se na něj i hudební kritik a producent Artěmij Troickij, protože 3. března na svém blogu v rádiu Echo Moskvy napsal tato slova: „Ukrajina získala svou svobodu utrpením – bude to tam ještě neklidné a obtížné, ale všechno nakonec dopadne dobře.“

Frontman petrohradské rockové kapely DDT Jurij Ševčuk poslal do rádia Echo Moskvy protiválečné prohlášení: „My národy Ukrajiny a Ruska, jsme příbuzní. Každý z nás musí udělat všechno, abychom se vyhnuli bratrovraždám, protože jinak zvítězí nelidskost.“ Protest proti chystané vojenské intervenci na Ukrajině poslal se svými petrohradskými protějšky Borisem Grebenščikovem, Vjačeslavem Butusovem a Maximem Leonidovem a jejich prohlášení vysílal 5. března ukrajinský televizní kanál 1+1.

Moskevská demonstrace za záchranu stromů-Frontman skupiny DDT Jurij Ševčuk

V propagandistické válce nabývají známé písně najednou nečekaný význam. Grebenščikovův Hořící vlak použil novinář Arkadij Mamontov ve svém programu ve státní televizi Rossija. První úryvek písně se slovy „je čas vzít tu zemi zpět“ byl vysílán spolu se snímky, kde nyní už rozpuštěná pohotovostní policie Berkut útočí na demonstranty na kyjevském Majdanu.

Hořící vlak z roku 1987 v podání skupiny Akvárium byl protestsong pobízející lidi, aby se vyrovnali se sedmdesáti lety sovětské éry a vrátili se k normálnímu životu nepodřízenému vnucované ideologii. Státní televize použila úryvek, aby podpořila násilí státních orgánů. Grebenščikov reagoval na Facebooku o několik dní později: „Dotklo se mě, že jste jako editoři použili ve svém programu mou píseň Hořící vlak. Neměli jste z ní vytrhnout jeden řádek, ale zahrát ji celou včetně slov – „viděl jsem generály, jak jedí a pijí smrt.“

Ševčuk i Grebenščik nedávno podepsali protiválečný dopis ruské inteligence reagující na oficiální petici podporující Putinovu politiku vůči Ukrajině a Krymu, kterou uveřejnilo ruské ministerstvo kultury. Dopis s názvem Nešiřte lži, který publikovala Novaja Gazeta označuje jednání Kremlu jako agresivní a imperialistické. Píše se v něm „ jsme proti válce proti Ukrajině a proti nepřátelství k mezinárodnímu společenství. Jsme solidární s každým, kdo se neskloní a neuchyluje se ke lži.“

Boris Grebenščikov v New Yorku v roce 2007

Zatím není slyšet, že by se zakazovala vystoupení ruských kapel kvůli jejich podpoře Ukrajiny, ale údajně právě z tohoto důvodu byl minulý týden zrušen koncert běloruské skupiny Ljapis Trubeckoj, která měla na koncertu ve Pskově představit své nové album Matrjoška. Místní odbočka Komunistické strany Ruské federace se předtím dožadovala zákazu koncertu fašistických menšin s tím, že Matrjoška staví Rusko, ruštinu a někdejší sovětské vůdce do špatného světla.

Skupina Ljapis Trubeckoj reagovala na zákaz na své facebookové stránce: Všechna ta pskovská prohlášení, bojkot a zákazy několikanásobně zvýšily počet lidí, kteří poslouchají naše album Matrjoška a dívají se na jeho doprovodné video. Tatíci, děkujeme vám za solidaritu a bratrskou pomoc!

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio