Ruští olympionici jsou v pasti. Individuální start na hrách jim nemá kdo povolit, tvrdí odborník

6. prosinec 2017

Mezinárodní olympijský výbor vyloučil Rusko z olympijských her kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu. Jeho prezident Thomas Bach označil ruské podvody za bezprecedentní útok na olympijské hry a sport obecně. Rusové už oznámili, že se proti rozhodnutí odvolají ke sportovnímu arbitrážnímu soudu. Vicepremiér a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko, který byl hlavou státem řízeného dopingu, také vyzval k bojkotu her. Ruští sportovci smějí v Koreji závodit jen pod neutrální vlajkou, a pokud zvítězí, místo vlastní hymny uslyší olympijskou.

Bývalý ředitel českého Antidopingového výboru Jaroslav Nekola připomíná, že i tak mohou sportovci na hrách startovat jen se souhlasem národního olympijského výboru. „Ten ruský byl ale vyloučen z řad členů olympijského výboru, takže v Rusku není autorita, která by mohla sportovce na hry nominovat,“ upozorňuje.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) podle něj připouští možnost jakési divoké karty, která umožňuje účast na hrách sportovcům, o nichž nemůže rozhodnout národní autorita. „I to ale vidím jako dost problematickou záležitost,“ dodává Nekola.


K bojkotu her není žádný důvod, čistí ruští sportovci se můžou zúčastnit. A věřím, že právě oni vybudují jakýsi most do budoucího světa čistšího sportu a nebudou stavět novou zeď mezi Ruskem a olympijským hnutím.Thomas Bach

Problémy s dopingem sice nemají jen ruští sportovci, ale to, co se stalo v Rusku, považuje za ojedinělou záležitost. „V minulosti se spekulovalo třeba o Číně, tam to ale není prokázáno. V Rusku byl doping přikryt státní mocí, v Soči docházelo k vysloveně kriminálním činům při výměně vzorků. Má to tedy i široké politické dopady.“

„Doping je dnes vysoce sofistikovaná záležitost, sám sportovec v podstatě není schopen si potřebné látky ordinovat, na tom pracují celé týmy trenérů, lékařů a funkcionářů,“ vysvětluje odborník na tuto problematiku z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK.

autor: všt
Spustit audio