Rusové si myslí, že jsme povinni jim vyhovět. Na stíhání Nikulina měli dost času, říká Němcová (ODS)

3. duben 2018

Vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina z Česka do Spojených států podkopává základy česko-ruské spolupráce. Uvedlo to ruské ministerstvo zahraničí, které vyjádřilo nad českým rozhodnutím pobouření. Česko se prý „neřídilo právními normami, nýbrž snahou znovu demonstrovat spojeneckou loajalitu“. Jde prý o politicky motivovaný krok, který má podkopat konstruktivní základy vzájemné spolupráce.

Rozhodnutí kritizoval také hradní kancléř Vratislav Mynář. „Pokud je pravdou, co je v médiích a co říká advokát pana Nikulina, v tom případě ministr (spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO, pozn. red.) zařadil náš právní systém na úroveň Bangladéše nebo Středoafrické republiky,“ řekl pro deník E15.


Není v zájmu Ruska, aby Nikulin mluvil o tom, jaký vliv měl na průběh amerických prezidentských voleb, a Američané se dozvěděli, jak systém funguje.Miroslava Němcová

„Pan kancléř pro mě není právní autoritou v této ani jiných otázkách. Jemu a panu prezidentovi se stalo jen to, že i přes velký nátlak jim ministr Pelikán nevyhověl. Chtěli asi vyjít vstříc ruské straně a teď jsou nespokojeni, to je celé,“ hodnotí poslankyně Miroslava Němcová (ODS)

Připomíná, že Nikulin je v Rusku žalován pro bagatelní trestnou činnost. „Pokud jeho nevydání podkopává česko-ruské vztahy, tak asi za moc nestály. Myslí si asi, že jsme povinni vyhovět jakémukoli jejich povelu,“ dodává.


Česká policie Nikulina zadržela v říjnu 2016 na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Od té doby byl ve vazbě na Pankráci, do USA odletěl v noci na pátek. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. U soudu v San Franciscu Rus uvedl, že se cítí být nevinen.

„Neslyšel jsem jediný argument, které ustanovení by mělo být porušeno. Ministerstvo spravedlnosti mělo dvě žádosti a pravdou je, že ve finále už s ruskou stranou nekomunikovalo a urychleně vydalo do Spojených států,“ říká poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

Česko-ruské vztahy podle něj vedle Nikulinova vydání narušilo vypovězení diplomatů. „V našich vztazích určité mráčky jsou a bylo by dobře, abychom věci hodnotili s větším odstupem. Aby diplomatické konflikty, ke kterým čas od času dochází, nepřerostly v něco závažnějšího,“ varuje.

autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.