Ruský soud zakázal fungování Navalného Fondu boje s korupcí, všímá si The Guardian

10. červen 2021

Ruský soud zakázal fungování organizací založených lídrem tamní opozice Alexejem Navalným a označil je za extremistické. Píše web britského deníku The Guardian. Podle soudu šířily Navalného organizace informace, které měly podněcovat nenávist vůči Putinovi a dalším předním ruským politikům.

Čtěte také

Rozhodnutí soudu může pro aktivisty spolupracující s Navalného Fondem boje s korupcí znamenat trestní stíhání, skončit mohou i za mřížemi. Zároveň zástupci tohoto hnutí nesmějí kandidovat do některé z veřejných funkcí, připomíná list.

Přední kritik Kremlu Alexej Navalnyj si v současnosti odpykává 2,5letý trest odnětí svobody. Hrozí mu navíc další trestní stíhání a je tak možné, že se mu pobyt ve vězení ve Vladimirské oblasti ještě prodlouží.

USA pošle vakcíny chudým

Spojené státy nakoupí dalších 500 milionů dávek vakcíny proti koronaviru od společností Pfizer a BioNTech. Informuje o tom web amerického deníku The Washington Post. Plán nákupu dalších vakcín by měl ještě před začátkem summitu lídrů skupiny G7 v Londýně oficiálně oznámit americký prezident Joe Biden.

Čtěte také

USA chtějí nakoupené vakcíny darovat chudším státům světa, kde jsou zatím velmi nízká procenta naočkovaných obyvatel. Bidenova administrativa se tímto krokem snaží urychlit celosvětové očkování, taky dřív oznámila, že by chtěla nejpozději do konce června ostatním státům poslat nejméně 80 milionů dávek, připomíná list.

Koronavirová pandemie bude také jedním z hlavních témat setkání lídrů zemí G7. Kromě této schůzky čeká Bidena při jeho první zahraniční cestě v úřadu také například setkání s britskou královnou Alžbětou II. nebo bruselský summit NATO.

Návštěvu Evropy by pak měl americký prezident ukončit schůzkou s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Dlouho očekáváné setkání lídrů obou zemí proběhne 16. června ve švýcarské Ženevě.

Sestřička sochy Svobody putuje do Ameriky

Francie pošle Spojeným státům další sochu Svobody. Informuje o tom web americké televize CNN. „Sestřička“, jak se šestnáctkrát menší napodobenině slavné sochy říká, je od roku 2011 umístěná v zahradě Muzea umění a řemesel v centru Paříže.

Čtěte také

Teď se Francouzi rozhodli sochu půjčit do Spojených států, jako dárek k letošnímu Dni nezávislosti. Podle CNN bude menší socha Svobody vystavená na newyorském ostrově Ellis Island 1. až 5. července.

Pravou sochu Svobody, která stojí v New Yorku už od roku 1886, navrhli a zkonstruovali francouzští architekti Gustav Eiffel a Frédéric Auguste Bartholdi. Socha měla od začátku připomínat francouzské přátelství a podporu americkým osadníkům v době bojů za nezávislost na Velké Británii.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Marek Jakšič , lup
Spustit audio

Související