Ruský premiér si prý přivlastnil miliardovou olympijskou vilu

Ačkoli se ruská média snažila negativní zprávy související se zimní olympiádou v Soči potlačovat, nakonec se neubránila skandálu, který zařídil sám premiér Dmitrij Medveděv. Podle blogu opozičního novináře Andreje Malgina totiž předseda vlády dostal darem luxusní horské sídlo v letovisku Krasnaja Poljana. Dača byla financována z veřejných peněz a původně určena pro významné návštěvníky her.

Luxusní sídlo v místě konání lyžařských disciplín stálo v přepočtu 1,1 miliardy korun. Je vybaveno heliportem, vnitřním bazénem, saunou a posilovnou, a toalety a koupelny jsou vykládány mramorem. Vedle několika luxusních apartmánů nabízí také kancelář s tiskovým střediskem. Jedna z místností je vyzdobena olejomalbou v životní velikosti, na níž Medveděv společně s prezidentem Vladimirem Putinem lyžují na nedalekých sjezdovkách.

O případu kromě blogerů píší už i celostátní ruské deníky, které však nepřinesly konkrétní důkazy a pouze referují o obviněních a spekulacích. Podle nich jezdila dohlížet na výstavbu vily Medveděvova manželka Svetlana. Jejich syn Ilja, který toho času studuje mezinárodní právo, údajně ve vile oslavil své osmnácté narozeniny. Medveděv obvinění popírá. Opoziční aktivisté však jednoznačně hovoří o „Medveděvově zimní dače“. Své tvrzení opírají o fakt, že vila byla postavena na pozemku energetického gigantu Gazprom, který je největším sponzorem právě probíhajících her. Blogeři tvrdí, že vilu nyní oficiálně vlastní nadace Dar, která má nejblíže právě k premiérovi.

„Anonymně jsem obdržel stovky snímků od lidí, kteří vilu stavěli a zařizovali uvnitř. Ze začátku jsem jim nevěřil, ale postupně se ukazovalo, že nejde o majetek státu, pořízený pro účel her, nýbrž Medveděvův dům, který vlastní přes nastrčenou nadaci,“ píše Andrej Malgin. Prý ani není jasné, zda budou ve vile během her vůbec bydlet nějací VIP hosté. Ruští investigativní reportéři v minulosti spojili nadaci Dar s Medveděvem, protože jejím majitelem je premiérův blízký přítel a spolužák z právnické fakulty. Přes nadaci prý Medveděv vlastní ještě jeden luxusní dům.

Tato podezření jenom posílila obavy, že hry v Soči budou nejenom nejdražší olympiádou v dějinách, ale také nejzkrumpovanějším stavebním podnikem. Zatímco Soči přijde na bezmála 39 miliard eur, olympiáda v Pekingu stála 32 miliard a londýnská „jenom“ jedenáct miliard. Náklady na hry v Soči se oproti odhadům zčtyřnásobily. Většina infrastruktury vznikla na zelné louce, včetně třinácti nových závodišť a stadionu pro 40 tisíc diváků. Vzhledem k tomu, že jde o jedno z nejteplejších míst v Rusku, byla výstavba sáňkařské dráhy a jiných závodišť mimořádně nákladná. Zbrusu nová silnice a železnice do Soči byly dražší než celé olympijské hry ve Vancouveru před čtyřmi lety.

Putinův ostrý kritik Boris Němcov označil hry v Soči za „největší podvod na světě“ a „svátek megakorupce“. Opoziční bloger Alexej Navalnyj zase minulý týden napsal v podrobném rozboru, že u deseti nových sportovišť byly náklady nesmyslně navýšeny až dvaapůlkrát. Nejatraktivnější stavební zakázky přitom dostaly firmy, jejichž majitelé mají blízko k šéfovi Kremlu. Vladimir Putin to samozřejmě odmítá a tvrdí, že kromě spekulací se žádné zprávy o korupci nepotvrdily. „Putin chce po čtrnácti letech u moci demonstrovat svou sílu. S hrami spojil svou osobní reputaci a nedovolí, aby jeho záměru cokoli stálo v cestě. Soči musí za každou cenu skončit grandiózním úspěchem,“ tvrdí bývalý poradce z Kremlu, který si nepřál být jmenován.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio