Rusko zjevně nemá na nákladné sjednocení s Běloruskem

17. leden 2001

Běloruský prezident Lukašenko byl začátkem týdne v Moskvě a snažil se zjevně urychlit integraci své země s Ruskem. Hostitelé však podle dostupných informací nebyli zvlášť nadšeni.

Běloruský prezident Alexander Lukašenko je všeobecně nazýván posledním evropským komunistickým diktátorem. Dal si totiž před dvěma roky pozoruhodným způsobem prodloužit prezidentský mandát, který však i tak letos vyprší, a brutálně potlačuje jakoukoli opozici. Bělorusko za jeho vlády hospodářsky upadá vzhledem k absenci jakýchkoli reforem, o lidských právech ani nemluvě. Lukašenko zato už delší dobu, přesně od roku 1994, prosazuje znovusplynutí Běloruska s Ruskem, avšak Moskva je přes první kroky a naznačený plán reintegrace, včetně přechodu na společnou měnu - rubl v roce 2005 - stále chladná. Podle všech odborníků se jí totiž kvůli vlastním hospodářským potížím do splynutí s Běloruskem nechce, neboť na to, tedy na rozsáhlou pomoc nereformovanému a zaostalému Bělorusku, prostě nemá peníze.

I nejnovější Lukašenkova návštěva v Moskvě se údajně nesla v tomto zvláštním duchu chladného přátelství během jednání s prezidentem Putinem a šéfem centrální banky Geraščenkem. Lukašenko si v Moskvě také zahrál lední hokej proti ruskému vládnímu týmu a Bělorusové nad Rusy vyhráli. Jednání, během kterých se měllo hovořit o vojenských a hospodářských záležitostech a také o propojení právního systému obou zemí, však byla pro Lukašenka méně radostná. Dokazuje to i jeho prohlášení po jednáních s Geraščenkem, kdy řekl: "Nejsem zde, abych žádal o další půjčku, na což se mne všichni táží na ledě při hokeji i mimo led. Co skutečně chci, je požádat vás o radu a očekávám, že nám poradíte ohledně nápadů pro budoucnost, jako jste doposud činili."

Na to odpověděl Geraščenko záhadnými byrokratickými formulacemi, naznačujícímí, že i když spojení obou zemí může být v zájmu některých politiků, z hospodářského hlediska je to něco, do čeho se Rusko nemíní hrnout: "Ne vždy se nám hned daří dobrat se společného jmenovatele, neboť existují určité okolnosti, které je nutné zohlednit v případě obou vlád a se kterými ne vždy od počátku souhlasíme. Z tohoto důvodu jsou návštěvy a výměna expertů jistým plusem". Tolik Geraščenko a je jasné, že nemínil Lukašenkovi vůbec pomoci.

Odborníci tvrdí, že takových náznaků je v poslední době celá řada a specialista na ruskou politiku z britské Birminghamské univerzity Edwin Bacon dovozuje, že za běloruským zájmem o reintegraci je motivace ve smyslu očekávání hospodářské pomoci, což na ruské straně zcela chybí a co víc, Moskvě je jasné, že reintegrace v této chvíli by byla hospodářskou trestaneckou koulí na ruské noze. Bacon dodává, že rok plánovaného přechodu na společnou měnu, tedy 2005, je ještě dost vzdálen a jako slib se zatím nemusí plnit, neboť kdoví co se do té doby stane a proto také není proč spěchat s hospodářskou pomocí, na kterou, jak už řečeno, stejně nejsou peníze.

Nyní se dokonce z už téměř Bushova Washingtonu ozývá, že na pomoc Rusku, v takovém rozsahu jako dosud, už nebude, takže pomáhat ostatním bude moci Moskva ještě méně. Lukašenko by se sice mohl obrátit na západ, ale v tom mu zjevně brání ideologické ohledy, což dokázal i nezdvořilým nepozváním amerického velvyslance v Minsku na obvyklou novoroční recepci. Moskva o tom samozřejmě jistě dobře ví a neobává se tedy zjevně Lukašenkova odklonu v případě, že mu nic nedá. Proto tedy Lukašenko zjevně i tentokrát odjel z Moskvy s nepořízenou, což mu jistě vzhledem k vypršení onoho jeho podivného prezidentského mandátu není vůbec milé. Jak se to projeví na Lukašenkově chování doma v Minsku, to zatím není známo…

Čro 6 / RSE 17. ledna 2001 rse@cro.cz

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.