Rusko zakázalo dovoz většiny potravinářských výrobků z EU a USA

7. srpen 2014

Ruská vláda vydala seznam potravin, na jejichž dovoz má ode dneška platit dovozní embargo. Dekret, který to umožňuje, podepsal prezident Vladimir Putin. Omezením dovozu amerických a evropských výrobků Rusko reaguje na uvalení ekonomických sankcí Západem. Kromě toho Rusko zakáže tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zákaz zvažuje i pro tranzitní lety aerolinek z EU a USA.

Na seznamu je ovoce, zelenina, maso včetně ryb, mořských plodů, masné výrobky, mléko a také mléčné výrobky ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Kanady a Norska.

Jde o zhruba 10 procent dovážených potravin. Nejvíce jich do Ruska vyváží státy Evropské unie. Obecně jsou sankce uvalené Ruskem například podle listu Financial Times širší, než experti odhadovali, a státy je určitě pocítí.

Sankce budou platit ode dneška po dobu jednoho roku a podle odhadů tak ovlivní zboží v hodnotě čtyř miliard amerických dolarů, tedy asi 80 miliard korun. Omezení, která zavedly západní státy vůči Rusku, jsou však mnohem závažnější.

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy už je Rusko pociťuje, i když nejde vyčíslit, jak silně sankce na Moskvu dopadly.

„Zatím nevíme, jestli sankce zafungovaly. Fungují už ale v tom smyslu, že vytvořily obrovský tlak na ruskou ekonomiku. A to není jen můj nějaký odhad. Když se podíváte na trhy, kapitálové toky a odhady růstu ruské ekonomiky je jasně vidět, že se ruská ekonomika zastavila,“ tvrdí Obama.

Ruské protiopatření může uškodit i českému trhu. Připouští to ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. „Z pohledu českého zemědělce a potravináře Rusko není až tak významným trhem, ale sekundárně to na nás může mít velké dopady,“ říká a vysvětluje:

„Protože v okamžiku, kdy se tento zákaz začne praktikovat, bude na trhu Evropské unie velký přetlak zboží a povede to asi ke snížení cen některých komodit, které nebudeme moci vyexportovat právě do Ruska. A v tom případě to může dopadnout velice negativně i na české zemědělce a potravináře.“

Čtěte také

Například české pěstitele ovoce ale rozhodnutí Ruska příliš neovlivní. Čerstvé ovoce vyvážejí tuzemští producenti do Ruska jen v malé míře.

„Pro nás je a bude zcela zásadní dopad toho opatření, které platí již týden, a to je zákaz dovozu polského ovoce na ruský trh. To bude mít daleko fatálnější dopad,“ říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Marian Jurečka také podotýká, že Rusko takto rozsáhlým omezením dovozu porušuje pravidla Světové obchodní organizace, které je členem.

Francie neskrývá obavy, Británie je klidná

V Evropě vzbuzuje ruské embargo různé reakce. Zděšená je francouzsko-ruská obchodní komora, podle které by ruská odveta mohla mít na Francii velmi negativní dopad. S Ruskem totiž obchoduje na šest tisíc tamních podniků a velká řada z nich podniká právě v potravinářství. Kvůli embargu by prý ve Francii dokonce mohla stoupnout nezaměstnanost.

Naopak třeba Velká Británie je, zdá se, v klidu. Podle deníku Guardian vyváží do Ruska hlavně mražené ryby, sýry a kávu. Uzavření ruského trhu prý ale s největší pravděpodobností nebude pro britské obchodníky a producenty výraznou ranou.

Ze Spojených států se vloni dovezly do Ruska potraviny za necelou miliardu eur, což je méně než desetina objemu zboží dovezeného z EU. Americká média poznamenávají, že embargo tak zasáhne na prvním místě ruské spotřebitele a může také zvýšit v Rusku ceny potravin.

Výpadek v dodávkách potravin z dovozu bude muset Rusko řešit importem odjinud. Ruské úřady chtějí jednat o možnosti dovozu některých výrobků s velvyslanci Ekvádoru, Brazílie, Čile a Argentiny. Podle prezidenta Vladimira Putina se Moskva také bude orientovat na posílení domácí výroby.

Ruská média reflektují obavy obyvatel ze zdražování potravin. Prezident Putin kvůli tomu pověřil vládu, aby kromě seznamu zakázaných potravin připravila i plán, jak ruský trh stabilizovat a růstu cen zabránit.

Ukrajinská letadla už nesmějí létat nad Ruskem

Ruský premiér Dimitrij Medveděv dnes také řekl, že Rusko zakáže lety ukrajinských aerolinií přes své území a podobné kroky stále zvažuje i vůči evropským a americkým dopravcům.

Zřejmě rovněž není náhoda, že Moskva prodloužila o tři roky povolení k pobytu Edwardu Snowdenovi, bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služeb, který vyzradil, že tajné služby sledují emaily a telefonáty milionů lidí.

Navíc dnes zhruba o půl sedmé večer bude mít k sankcím nečekaně projev ruský prezident Vladimir Putin.

autoři: sit , ldo , tpa , kap | zdroj: ČTK
Spustit audio