Rusko udělá ze zahraničních novinářů agenty. Nepohodlným médiím hrozí trest podle zákona

16. listopad 2017

Ruské úřady budou označovat v zemi působící cizí média jako zahraniční agenty. Umožňuje to novela zákona, kterou ve zrychleném jednání jednomyslně přijala Státní duma. Moskva tím reaguje na zařazení televizní stanice RT na seznam zahraničních agentů ve Spojených státech.

„Potenciálně nyní hrozí postih nepohodlných médií. Život západních novinářů tam už nyní není nijak lehký,“ říká komentátor Daniel Anýž.

Rusové nové opatření označují za symetrickou reakci na nařízení americké vlády, to se ale týkalo výlučně televize RT. „Výnos dumy nespecifikoval, koho všeho by se to mohlo dotknout. Může to být Hlas Ameriky a Svobodná Evropa, ale už se mluví i o CNN.“ dodává.

Teoreticky může jít o všechna zahraniční média včetně agentur a webů. Registrovaná média budou muset uvádět, že jsou zahraničními agenty a informovat o svém účetnictví, obsahu vysílání a zdrojích příjmů. Novela se týká zákona z roku 2012, který podobné povinnosti zavedl pro v Rusku působící zahraniční neziskové organizace a think tanky.

Anýž nepředpokládá, že by Američané na ruský krok výrazněji reagovali. „Opatření vychází ze zprávy amerických tajných služeb, která hodnotila ruské vměšování do prezidentské kampaně. V ní byl zmiňován ještě dezinformační web Sputnik. Nemyslím, že by se jako zahraniční agent musel registrovat někdo další,“ soudí.

autor: bur
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.