Rusko se brání kritice

Ruské úřady se stížnostem důrazně brání. Podle šéfa organizačního výboru Dmitrije Černyšenka Mezinárodní olympijský výbor nemá k práci organizátorů her žádné výhrady. "Rozhodnutí svěřit pořadatelství Soči bylo naprosto správné. Přístupem k plnění svých závazků dalo Rusko příklad všem budoucím pořadatelům olympiády," myslí si Černyšenko.

Práci organizačního výboru hájí i mluvčí Kremlu Dmitrij Pesko, který reaguje i na další kritiku. Výstavba sportovišť a infrastruktury stála 50 miliard dolarů, zhruba třetina z toho podle ruských nevládních organizací skončila v kapsách podvodníků."Všichni, kdo olympijskou výstavbu kritizují za korupci, by se měli do Soči přijet podívat na výsledky," řekl serveru listu Kommersant. Připustil, že po ukončení her se všechny olympijské objekty propadnou do ztráty, v dlouhodobé perspektivě ale podle něj podpoří rozvoj lázeňské infrastruktury v Soči stát.

Díky modernizaci města podle něj vzniklo přes 60.000 pracovních míst, a ta budou existovat trvale. Už nyní se očekává obrovský příliv turistů. Loni Soči navštívilo 3,8 milionů lázeňských hostů, v budoucnu by to měl být dvojnásobek. Soči se už podle mluvčího stalo celoročním lázeňským centrem světového významu. Vzniklo prakticky nové město pro 200.000 lidí s veškerou potřebnou infrastrukturou.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.