Rusko neříká o Sýrii pravdu. Ale nedůvěryhodný Trump nedokáže uvést věci na pravou míru, tvrdí Applebaumová

Válka v Sýrii nemá jen podobu chemických útoků proti civilistům a raketových úderů zacílených na vojenská a výzkumná střediska režimu diktátora Bašára Asada.

Jak si ve svém komentáři pro list Washington Post všímá americká publicistka Anne Applebaumová, lítý boj zuří také na propagandistickém poli, a to za vydatné pomoci sociálních sítí.

Po posledním podezření na chemický útok v Sýrii si tak podle novinářky ruská vláda vypůjčila taktiku od Donalda Trumpa. Nejdříve popřela důkazy. „Informace o údajném použití chlóru a jiných chemických látek syrskými vládními jednotkami jsou falešné,“ zaznělo z Moskvy. Stejně jako stará známá nálepka „fake news“.

Sýrie musí nést za události na svém území odpovědnost, říká analytik

Nádobu se smrtícím plynem, snad sarinem, zřejmě nad Dúmu shodil vládní vrtulník

Spojené státy americké podle prezidenta Donalda Trumpa chystají odvetný zásah za údajný chemický útok na syrské město Dúmá. Trump na Twitteru avizoval, že k akci může dojít prakticky kdykoli. Na nutnosti zásahu se s USA shoduje například Velká Británie. Evropské státy jsou ale zatím v otázce intervence v Sýrii nejednotné.

Vlna dezinformací následně dopadla na syrskou humanitární organizaci, známou pod označením Bílé helmy. Applebaumová upozorňuje, že jde přitom o výjimečnou skupinu dobrovolníků, kteří po bombardování zachraňují lidi z trosek budov. A terčem tato organizace ostatně není poprvé. Bílé helmy jsou cílem intenzivní pomlouvačné kampaně už dlouhé roky. Na jejich dehonestaci se podílí celá řada vymyšlených článků a falešných videí.

Původci pomlouvačné kampaně šikovně využívají dosahu sociálních médií, aby svá obvinění šířili dále. Applebaumová na radu jednoho z jejích přátel před nedávnem zadala výraz Bílé helmy v jeho anglickém znění (White helmets) do vyhledávače na videoportálu YouTube.

A svěřuje se, že sedm z prvních deseti výsledků signalizovalo odkazy na útoky proti této organizaci, které odvysílala televizní stanice RT, dříve známá jako Russia Today. Tedy ruský státní propagandistický kanál.

Útok na Sýrii stěží významně změní poměr sil v syrském konfliktu

Kampaň je součástí masivního útoku proti renomovaným organizacím a rozdmýchávání nejistoty v mezinárodním prostředí. Není se co divit, myslí si Applebaumová. Jak argumentuje, Bílé helmy nejenže poskytují humanitární pomoc, čímž dokazují, že ne všichni oponenti Asadova režimu jsou teroristé, ale zároveň dokumentují syrské a ruské válečné zločiny. Podobně jako Trumpovy útoky proti „mainstreamovým médiím“, i ruská kampaň proti Bílým helmám je prý snahou oslabit ty, kdo mluví pravdu.

V případě Ruska nejde o nic nového, stávalo se to i v minulosti. Publicistka připomíná období po sestřelení civilního letadla společnosti Malaysia Airlines nad územím východní Ukrajiny zřejmě ruskou raketou nebo dění po otravě bývalého ruského špiona v britském Salisbury. „Ruská propagandistická mašinérie i v těchto případech ztěžuje hledání pravdy konstrukcí stále nových zfabrikovaných teorií,“ má jasno Applebaumová.

V případě chemického útoku v syrském městě Dúmá svalila ruská ambasáda ve Washingtonu odpovědnost na takzvané teroristy, ozvaly se také spekulace, že k použití zakázaných látek vůbec nedošlo. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zase hovořil o tom, že útok byl „zinscenovaný protiruskou vládou“. A ministerstvo obrany v Moskvě zašlo ještě dál – konkrétně obvinilo Británii.

Kdyby byl americkým prezidentem někdo jiný než Donald Trump, dal by se příval tak protichůdných verzí jednoho příběhu zvládnout. Neutrální mezinárodní instituce, jakou je například Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), by zveřejnily zprávu o tom, co se skutečně stalo.

Obětmi byli běžní obyvatelé této oblasti, tedy sunnitští Arabové, odpůrci Bašára Asada

Totéž by učinily respektované zpravodajské agentury. Jenže šéf Bílého domu nezávislým mezinárodním institucím nevěří. A zároveň vynakládá velké úsilí na to, aby oslabil důvěru v renomovaná média. Co je pak pro Applebaumovou nejdůležitější, Trumpova reputace nedůvěryhodné osoby mu neumožňuje stát se věrohodnou tváří západního konsensu.

Namísto toho, aby nabízel jednoznačný výklad událostí, přiživuje šéf Bílého domu zmatek. Jak autorka vyjmenovává: Donald Trump během uplynulých týdnů jednou tvrdil, že se chystá ze Sýrie stáhnout, poté chtěl na Sýrii poslat rakety – „pěkné, nové a inteligentní“. Jindy zase prohlašoval, že Sýrii možná ve skutečnosti bombardovat nebude, ale může se to také stát velmi brzo. Anebo ne? 

Daniel Veselý: Údery na Sýrii nesymbolizují morální sílu Západu, nýbrž jeho slabost

Útoky v Sýrii

Američany vedené nálety na syrské armádní pozice, jež byly charakterizovány jako odveta za barbarský chemický útok v Dúmě, jsou západními politickými špičkami prezentovány jako účinná morální lekce vražednému režimu Bašára Asada.

V tomto kontextu však Anne Applebaumové nedávají smysl jakékoliv střízlivé argumenty, které americkému použití síly podporují, nebo proti němu brojí. Už v minulosti třeba mnozí tvrdili, že Washington by měl na použití chemických zbraní reagovat z principu. Před několika dny se za takový názor postavil i americký ministr obrany James Mattis.

„Některé věci jsou neodpustitelné a nepřekročitelné. Jdou nejen proti zásadám konvence o chemických zbraních, ale i civilizace samotné,“ řekl šéf Pentagonu. Jiní zase soudí, že Spojené státy, které opakovaně vyjádřily nekompromisní nesouhlas s použitím chemických zbraní, nějaké gesto prostě učinit musí. Zkrátka proto, aby si zachovaly pověst spolehlivého partnera.  

Jenže Washington za současné situace důvěryhodný není, soudí Applebaumová. Nikdo podle ní nevěří, že Bílý dům disponuje v Sýrii nějakou dlouhodobou strategií, a to i co se chemických zbraní týče. Nikdo prý rovněž nevěří, že útoky na syrské objekty a zařízení na výrobu chemických zbraní těmto arzenálům učiní přítrž.

Poslední útok to určitě nedokázal. Pokud se Rusko snaží ztížit pochopení toho, co se děje, Trump podkopává schopnost Spojených států cokoliv s tím udělat.
Anne Applebaumová

autor: smi
Spustit audio

Související