Rusko je ekonomický trpaslík. Ztráty jeho plynu se bát nemusíme, říká Václav Bartuška

21. říjen 2014

Téma energetické soběstačnosti opět centrem pozornosti. Důvod je jasný. Válka mezi Ruskem a Ukrajinou, přes kterou k nám proudí část plynu. Nicméně zprávy, které dostáváme, jsou optimistické. Můžeme jim věřit? Martina Kociánova diskutovala se zvláštním vyslancem pro otázky energetické bezpečnosti Václavem Bartuškou.

Strach z nedostatku plynu živený ruskou diplomacií není, podle zvláštního vyslance pro otázky energetické bezpečnosti, na místě. Na rozdíl od ostatních sousedů jsme totiž plně propojeni i s plynem západoevropským. Díky reversům z Německa máme v případě výpadku východní větve plynovodu bratrství kompletně zásobený český trh. Takže nejsme nijak zvlášť ohroženi.


Musím říct, že Česká republika má své domácí úkoly splněné a začala s nimi už v 90. letech.

„Krizový scénář, který počítá s nulovým transitem přes Ukrajinu, existuje již od okupace Krymu. A zodpovědně říkám, že jsme připraveni tuto situaci zvládnout, a to jak v případě ropy tak plynu, “ dodává Václav Bartuška

Rusko je ekonomický trpaslík

Pokud by došlo k přerušení toku ruského plynu i severní cestou, tedy přes Baltské moře (plynovod Nord Stream), chyběla by Evropě 1/3 zemního plynu. Museli bychom plyn nahradit jinými komoditami. A s tím je třeba počítat. Naše sankční válka může velmi rychle docílit, že plynový tok zastaví Rusko nebo Evropa sama.

Jsme zavislí na ruském plynu?

Václav Bartuška zdůrazňuje, že my jsme ten silný hráč. My jsme nejbohatší kontinent na světě. Proto není důvod kolem plynu z Ruska vytvářet paniku.


Evropa je ekonomický gigant a Rusko je ekonomický trpaslík. Trpaslík, který těží na svém území suroviny a žije z jejich vývozu. Rusko drancuje svoji zemi, ale nevyrábí.

Na ruském plynu je více závislé samo Rusko než Evropa

Evropa je schopná přežít bez Ruska. Ale Rusko bez Evropy velmi těžko, tvrdí Václav Bartuška a dodává: "Všimněte si, že ruské vášnivé reakce na sankce, jsou dány tím, že si tu nerovnoměrnost ve vztahu uvědomují."

Plynovody

Evropa dala na sankční seznam například pětici největších ruských bank, největší ropnou společnost a druhou největší plynovou společnost. A odveta? Zakázali jíst svým občanům polská jablka a francouzské sýry. Nebojme se ruských sankcí. Rusko je totiž z hlediska českého exportu na 10.-11. místě. Dělí se o příčku s Maďarskem.

Plyn jako komodita nebo mocenský nástroj?

Polsko se netají tím, že zásobuje Ukrajinu ruským plynem. A na odvetu nečekalo dlouho. Rusko mu utáhlo kohouty. Nabízí se tedy otázka, jestli je plyn spíš obchodní a průmyslová komodita nebo mocenský nástroj.

Podle Václava Bartušky je to především komodita. Každý krok, kterým ruská vláda zneužívá plyn jako mocenskou a politickou zbraň, ničí pozici Ruska jako dodavatele plynu do Evropy. Norský Statoil už je díky tomu hlavní dodavatel plynu do Evropy. A není to tak, že by se Norové nějak dramaticky drali předu , ale prostě se s nimi jedná lépe. Chovají se slušně a vše, co si objednáte, vám dodají.


Norské portfolio je nejnudnější část mé práce, protože se ještě nikdy nestalo, že by byl nějaký problém. Proč by měl být tedy problém s ruským plynem?

Co je nám do toho, že má Rusko nějakou bolístku? Ptá se vyslanec. My platíme za surovinu, kterou chceme, ale pokud ji prodávající nechce prodat, tak je načase říci: „Drahý příteli s tebou již příště ne,“ dodává.


Jestli si Rusko přeje nahradit Evropu Čínou, s pánem bohem a budiž mu přáno

Rusko podepsalo nové kontrakty na dodávku plynu s Čínou. Jsou ale na jiné naleziště, než ze kterého proudí plyn do Evropy. Podle Václava Bartušky je nereálná představa, že by Rusko vyměnilo Evropu za Čínu. Ta je totiž velmi tvrdý vyjednavač a je ochotná zaplatit tak 1/3 toho, co platí odběratelé v Evropě. „A pokud si Rusko přeje nahradit Evropu Čínou, s pánem bohem a budiž mu přáno,“ uzavírá Václav Bartuška.

Záznamy pořadu najdete v iRadiu.

Spustit audio