Rusko hodlá rozšířit svůj nukleární arzenál. Jsme silnější než kterýkoli nepřítel, říká Putin

23. prosinec 2016

Ruský prezident Vladimír Putin prohlásil, že jeho země výrazně modernizuje strategický jaderný potenciál. Putin to řekl na dnešní výroční tiskové konferenci v Moskvě. Zvolený americký prezident Donald Trump tento týden vyzval k rozšíření jaderného arzenálu Spojených států.

Putin podotkl, že ho to nepřekvapuje. Ruský prezident také v pátek ujistil, že Rusko je silnější, než kterýkoli případný nepřítel. Informuje o tom agentura Reuters.

Německý deník Süddeutsche Zeitung se rozepisuje o čtvrtečním rozloučení se zavražděným ruským velvyslancem Andrejem Karlovem. Útočník ho zastřelil v pondělí v turecké Ankaře. Ve čtvrtek bylo tělo vystaveno na ministerstvu zahraničí v Moskvě. Rozloučení se zúčastnili prezident Vladimír Putin i ministr zahraničí Sergej Lavrov. Karlovovo jméno bylo vyryto na pamětní desku ve vestibulu ministerstva a posmrtně mu byl udělen titul Hrdina Ruska, nejvyšší ruské vyznamenání, informuje německý deník Süddeutsche Zeitung.

List připomíná, že Karlova zastřelil 22letý policista v civilu. Při střelbě vykřikoval: „Nezapomeňte na Aleppo, nezapomeňte na Sýrii!“ Putin po smutečním aktu oznámil, že chce rozšířit nukleární výzbroj Ruska, informuje deník. Konkrétně se Putin na setkání se zástupci armády zmínil o vojenském potenciálu strategických nukleárních sil, které je podle jeho slov nutné posílit.

V obraně máme převahu

Putin přitom ve svém nedávném projevu k národu důrazně varoval Spojené státy před jakýmkoli pokusem o narušení „rovnováhy sil, pokud jde o ruské a americké jaderné arzenály.“ Takové pokusy jsou podle Putina velice nebezpečné a mohou vyústit v globální katastrofu, informoval americký deník New York Times.

A na včerejším setkání s představiteli armády se Putin dále vyjádřil následovně: „Musíme si detailně všímat všech změn v rozložení vojenských sil na světové scéně. Obzvláště pak podél ruských hranic,“ prohlásil Putin. Podle informací listu Süddeutsche Zeitung vidí ruský prezident svou zemi, co se obranyschopnosti týká, vůči potenciálním útočníkům jako tu, která má vojenskou převahu.

Diplomat Andrej Karlov je nejen faktickou, ale i symbolickou obětí především za ruské bombardování civilistů v Aleppu

Putin ale zároveň také varoval, že když Rusko byť jen jedinou minutu oslabí svou pozici nebo se dopustí zásadní chyby v modernizaci armády a vojenské flotily, popřípadě ve výcviku armády, může se situace velmi rychle změnit, píše se v deníku.

Ruská armáda vlastní podle údajů Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI) více jaderných hlavic než Spojené státy. Z výroční zprávy institutu dále vyplývá, že Rusko je po USA na druhém místě co do výzbroje a na čtvrtém místě co do výdajů na obranu, informuje deník Süddeutsche Zeitung.

A internetový portál Epoch Times informaci doplňuje tím, že Moskva v bojích v Sýrii významně podpořila syrskou armádu, která tak mohla provést úspěšné zásahy v boji proti bojovníkům Islámského státu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že Rusko v Sýrii otestovalo mnoho svých moderních zbraní, které se osvědčily jako vysoce efektivní, píše Epoch Times.

autor: rer
Spustit audio