Ruské diplomaty kvůli Skripalovi nevyhošťujme. Rozpoutalo by to studenou válku, varuje Svoboda

15. březen 2018

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová obvinila Rusko z odpovědnosti za otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Spojené státy jsou prý s Velkou Británií solidární. Prohlásila to na zasedání Rady bezpečnosti OSN, která začala incident projednávat na žádost Spojeného království. To nyní hodlá vypovědět 23 ruských diplomatů (má jít o tzv. nedeklarované pracovníky tajných služeb) a ruší plánované schůzky na nejvyšší úrovni včetně pozvání ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

„Vyhoštění diplomatů je velmi vážné. Myslím, že Britové mají pravdu, určitě by nepřišli s takhle silným obviněním, pokud by neměli vážné podezření, že ruská strana je v otravě bývalého agenta angažovaná,“ soudí exministr zahraničí Cyril Svoboda.

Týdeník Respekt ve středu informoval o požadavku Velké Británie na českou vládu, aby vypověděla ruské špiony, jimiž podle časopisu zdejší ambasáda „doslova přetéká“. Podle Svobody jde ale o věc britsko-ruských vztahů a nedomnívá se, že by ruské diplomaty měly začít vyhošťovat i další státy Severoatlantické aliance.


Ruská reakce
Stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Něbenzja vyslovil podezření, že Británie je nejpravděpodobnějším zdrojem použité nervově paralytické látky Novičok, která byla proti Skripalovi použita. Obvinění Američanů označil za nepřijatelné a Británie prý není při vyšetřování transparentní, protože se nepodělila o dosavadní výsledky. Rusko má také v nejbližší době oznámit odvetná opatření za vyhoštění svých diplomatů.

„To by rozpoutalo studenou válku na všech kolech, a to, myslím, nikdo nechce. Důležitá je politická podpora našeho spojence, ale nedoporučuji kvůli tomu vyhošťovat ruské diplomaty,“ zdůrazňuje.

Dojde k eskalaci?

Podle politického geografa Michaela Romancova je vyhošťování ruských diplomatů z Británie a rušení bilaterálních schůzek opodstatněné. Očekává také vyhoštění 23 britských diplomatů z Ruska, jde prý o standardní reakci.

Otravu bývalého ruského agenta ovšem Romancov považuje za nevídanou v Evropě uplynulého čtvrtstoletí. „Zdá se, že došlo k použití podle mezinárodního práva zakázané chemické látky na území cizího státu, který je členem Severoatlantické aliance. A to s vědomím, nebo dokonce na příkaz ruské vlády. To tu ještě nebylo,“ upozorňuje.

Přestože si prý nikdo nepřeje další eskalaci, je otázka, kam ještě můžeme zajít a jakým způsobem se Rusko bude v budoucnu chovat, pokud se nedočká tvrdé a pádné odpovědi.

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí řekla, že pokud Moskva neposkytne Británii věrohodné vysvětlení, bude to Londýn považovat za užití síly na svém území. Jaké důsledky si lze představit? „Je to určitě v diplomatické rovině. Může se to projevit ve zmrazení politických vztahů nebo omezení těch ekonomických. Ale dále to nepůjde,“ domnívá se Svoboda.

autoři: mmk , ert
Spustit audio