Ruská kosmická agentura nevylučuje spolupráci s NASA na nové kosmické stanici po ISS

1. duben 2015

Šéfové národních kosmických agentur Roskosmos a americké NASA shodně potvrdili trvání spolupráce obou zemí ohledně Mezinárodní kosmické stanice až do roku 2024.

Některé agentury, zejména ruské, pak přinesly výrok šéfa Roskosmosu, že obě agentury budou poté spolupracovat i na nové mezinárodní kosmické stanici, což však bylo posléze ze strany NASA dementováno.

Šéf NASA Charles Bolden a šéf Roskosmosu Igor Komarov se sešli 27. března na kosmodromu Bajkonur, při příležitosti startu společné rusko-americké posádky, jejímž hlavním úkolem je pobyt dvou kosmonautů na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) po dobu jednoho roku.

Igor Komarov byl při této příležitosti velmi konkrétní a označil budování další společné mezinárodní kosmické stanice (ISS 2.0) za prioritu z ruské strany, ač předtím probleskovaly spíše zprávy, že Roskosmos zareaguje na ochlazení vesmírné spolupráce ze strany USA (které se však netýká současného provozu Mezinárodní kosmické stanice) budováním vlastní kosmické stanice nebo spoluprací na kosmické stanici v rámci společenství států BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Podtrhl, že by bylo velmi prospěšné, kdyby Rusko a Spojené státy sjednotily své technické standardy v oblasti pilotované kosmonautiky a tak umožnily plnou kompatibilitu svých kosmických lodí a stanic. Dále vyhlásil, že nová kosmická stanice by měla být otevřena účasti mnoha dalších států.

Charles Bolden na druhé straně vyjádřil přání dlouhodobě spolupracovat s Ruskem ohledně pilotované kosmonautiky a zejména pokud jde o dlouhodobou přípravu letu na Mars po roce 2030, avšak konkrétní dohodu o nové kosmické stanici nepotvrdil. Později tuto zprávu mluvčí NASA David Weaver dokonce dementoval.

Odpalovací rampa kosmodromu Bajkonur

Také ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin oficiálně nepotvrdil Komarovem oznámenou rusko-americkou spolupráci na nové mezinárodní kosmické stanici a řekl, že ruská vláda tento návrh zváží. Charles Bolden také řekl, že účast soukromých firem na činnosti NASA i Roskosmosu bude muset být stále větší.

Důležité však je, že přes současné chladné vztahy mezi oběma zeměmi je spolupráce na půdě Mezinárodní kosmické stanice do roku 2024, tedy po dobu dalších 9 let, zajištěna. Jaký bude další vývoj v oblasti pilotovaných kosmických stanic, dnes patrně nelze odhadnout. Vyloučena není v současnosti zřejmě žádná varianta, tedy jak další prodloužení činnosti stávající ISS, budování nových národních kosmických stanic USA a Ruska, tak nová společná kosmická stanice USA, Ruska a Evropské kosmické agentury, nebo nová kosmická stanice států BRICS. Nikdo zřejmě také v současné době neví, o čem spolu šéfové obou kosmických agentur jednali neoficiálně.

Zdroje: Phys.Org, RT.com, Disclose.TV, SpaceNews, Engadget, NBC News, Sputnik News

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio