Ruská ambasáda ve Washingtonu má novou adresu: Náměstí Borise Němcova 1

1. březen 2018

Příznivci a příbuzní si připomněli třetí výročí vraždy ruského opozičního vůdce Borise Němcova, kterého vrah zastřelil 27. února roku 2015 na mostě jen pár kroků od moskevského Kremlu. Pietní akty se odehrály nejen v Rusku, ale také v americkém Washingtonu, informují stránky Rádia Svobodná Evropa – Rádia Svoboda.

Slavnostního přejmenování krátkého úseku jedné z hlavních washingtonských tříd, Wisconsin Avenue, která přiléhá k ruské ambasádě, se zúčastnili představitelé města i řada kongresmanů. Nově místo nese název Náměstí Borise Němcova (Boris Nemtsov Plaza). Na slavnostní chvíli nechyběl ani Vladimir Kara-Murza mladší, Němcovův dlouholetý spolupracovník a současný šéf nadace pojmenované podle zavražděného opozičníka. Ceremoniál nicméně poněkud očekávaně nepřilákal žádné ruské diplomaty.

„Vůbec nepochybuji o tom, že jednoho dne – a nebude to trvat dlouho – budou ruští diplomaté ve Washingtonu hrdí na to, že jejich okna míří na náměstí pojmenované po ruském státníkovi,“ řekl nicméně na akci Kara-Murza.

Patriot, který rozuměl národu

To vrcholní američtí představitelé vyjadřují uznání už teď. „Boris Němcov byl ruský patriot, který veškeré své úsilí věnoval vlasti. S cílem, aby se všichni její občané těšili ze spravedlivé a zodpovědné vlády. Rozuměl tomu, že ruský národ může dosáhnout velikosti pouze tím, že bude respektovat základní práva, která byla v minulosti tak často pošlapávána. A jsou pošlapávána dodnes,“ uvedl během ceremoniálu náměstek amerického ministra zahraničí Wess Mitchell.

S návrhem na uctění památky ruského opozičního vůdce v ulicích americké metropole přišel loni floridský senátor, republikán Marco Rubio. Washingtonskou radnici jeho iniciativa zaujala a letos návrh jednomyslně schválila. „Náměstí bude sloužit jako každodenní připomínka pro Vladimira Putina a jeho blízké, že nemohou umlčet a zastrašit občany vraždami, násilím a útlakem,“ vzkázal Rubio v rozhovoru pro týdeník Weekly Standard.

Nařízená likvidace

Po Němcovově vraždě proběhlo v Rusku několik kol vyšetřování. Soud nakonec uznal vinnými pět mužů z Čečenska a poslal je na mnoho let za mříže, připomíná Rádio Svobodná Evropa.

Ruský opoziční politik Boris Němcov

Nejen Němcovovi sympatizanti jsou ale dodnes přesvědčení, že likvidace opozičního předáka byla nařízena z těch nejvyšších ruských míst. A spravedlnosti podle nich nebude učiněno zadost, pokud nebudou k odpovědnosti pohnáni skuteční viníci.

I proto se na Borise Němcova vzpomínalo také v samotném Rusku. Ať už příležitostnými výstavami a pietními akty, ale rovněž – na ruské poměry – početným protestním pochodem v Moskvě. U improvizovaného památníku na mostě, kde byl Němcov zastřelen, se sešli nejen zástupci litevského a švédského velvyslanectví, ale i čelní představitelé ruské opozice. Včetně prezidentských kandidátů Grigorije Javlinského a Xenie Sobčakové.

Shoda odpůrců

Server Moscow Times si všímá, že vůdci roztříštěných opozičních hnutí vyšli protestovat proti Putinovu režimu pospolu a ve vzácné shodě, byť tak působili jen pár hodin. „Pochod byl pro celou demokratickou opozici symbolický,“ podotýká Ilja Jašin, jeden z organizátorů akce a bývalý blízký spolupracovník Borise Němcova. „Samozřejmě, zastáváme odlišné názory. Ale v tento výroční den jdou všechny rozepře stranou,“ dodal.

Jenže pouhé tři týdny před prezidentskými volbami, jež prý nade vši pochybnost vyhraje Vladimir Putin, se podle Moscow Times političtí analytici shodují v jednom: Chvilková jednota opozičních sil byla jen a jen pouhým symbolem.

autor: smi
Spustit audio