Rukopis umělce

13. květen 2011
Třetí dimenze

Historické obrazy kromě umělecké hodnoty vypovídají ledacos o technologii malby v dané době, o chemii používaných barev i o vkusu autorů...

V dnešní Třetí dimenzi se zaměříme na historii obrazů. Tentokrát se ale nebudeme zajímat ani o osobnosti výtvarného umění, ani o uměleckou hodnotu jednotlivých děl. Naše cesta míří do nitra obrazů, za chemií jednotlivých barev, technikou malby nebo za přípravnými pracemi, které malíř musel provést, než pod jeho rukama začalo vznikat dílo, jímž se v současnosti chlubí galerie.

Podkresba Růžencové slavnosti A. Dürera (město v pozadí obrazu)

Jak byla slavná díla vytvářena? Jakými metodami se dozvídáme o metodě tvorby dávných mistrů? Co vyčtou odborníci z malířských receptářů? Jak pracuje obraz po obrazem?

Adriana Krobová pozvala k diskusi restaurátory Národní galerie, ak. mal. Jiřího Třeštíka a MgA. Adama Pokorného.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 9. května do 13. května:

Pondělí: kolaboranti poslední války
Úterý: kosmické smetí samo neuletí
Středa: jádro znovu na scéně
Čtvrtek: jihlavské katakomby
Pátek: rukopis umělce

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.