Rukavičkářské závody v Dobříši mívaly 3.300 zaměstnanců. Dnes je rukavičkářské řemeslo na vymření

12. červenec 2018

Městem rukavičkářů se Dobříš stala už za první republiky. Ze středních Čech putovaly do světa miliony párů rukavic v padesáti barevných odstínech. Zdejším učilištěm prošly stovky učňů. Dnes by náročné vzory zvládlo ušít jen pár lidí. Historii rukavičkářů si můžete připomenout v muzeu na Mírovém náměstí v Dobříši.

„Divíte se tomu, že rukavičkářství zaniká? Dámy a pánové přestali kožené rukavice nosit. V Praze nevlezla dáma do elektriky, aby neměla na rukou rukavičky, které jí hrály s kostýmem. A dneska? To se podívejte. Dneska je nikdo nenosí!“ říká rukavičkář Karel Bednář. Řemeslu se začal učit v roce 1947. Teď provádí zájemce po expozici rukavičkářství v Muzeu Dobříš.

 

Tradice výroby rukavic na Dobříšsku trvá více než 150 let. Po první světové válce rostl zájem o kožené výrobky a z Dobříše se stalo rukavičkářské centrum. Po znárodnění v roce 1948 tady vzniká národní podnik Rukavičkářské závody. „Bylo to 25. dubna 1948, kdy byl položen základní kámen výrobní budovy,“ vzpomíná Karel Bednář. „Za dva roky, v roce 1950 už se v té první budově dělalo.“

 

Do nově vytvořeného podniku bylo začleněno celkem 82 menších firem. Podnik měl vlastní jirchárny, výrobu pletených rukavic a podšívek a dokonce si vyráběl i vlastní šicí stroje. Učiliště v Osově na Berounsku zajišťovalo přísun kvalifikovaných pracovníků. V Dobříši nebylo snad jediné rodiny, které by se rukavičkářská výroba nějak nedotýkala. Za prací sem dojížděli lidé nejméně z padesáti obcí v okolí.

 

„Můžu vám říci, že jsme nestačili plnit závazky. Dělalo se kolem 6 milionů párů ročně,“ vzpomíná Karel Bednář. Modeláři každý rok připravili kolekci asi 900 vzorů rukavic. Podnik měl pobočky ve Vietnamu, Sovětském svazu i v Maďarsku. Rukavice z Dobříše vzbudily obdiv na výstavách EXPO v Bruselu i v Montrealu. 

S růstem výroby vznikala i nová sídliště a učilištěm prošly stovky učňů.  Závod ale začal v devadesátých letech ztrácet dech. Státní podnik ukončil výrobu v roce 1992 a o tři roky později ukončilo činnost také učiliště. Vzniklo tady opět velké množství menších rukavičkářských firem. Hodně jich ale nepřežilo tlak světové konkurence s levnějším a málo kvalitním zbožím. Řemeslo tak začalo upadat. Areál bývalých Rukavičkářských závodů dnes obývají jiné společnosti a část je prázdná.

V současné době rukavice v Dobříši stále vyrábí společnost NAPA. Ročně vyprodukuje asi 25.000 párů rukavic, což je jen zlomek původní české produkce. Firma se zaměřuje na luxusní rukavice. Spolupracuje s módními návrháři. Pět párů rukaviček tady vyrobili i pro loutku Spejbla. 

Příběhy dalších velkých podniků ve Středočeském kraji si můžete připomenout na webových stránkách www.slavime100let.cz. Najdete tam i pozvánky na zajímavé akce v rámci oslav stoletého výročí naší republiky.

Spustit audio