Rudolf Kučera: Problémy se sestavováním vlády narůstají

23. listopad 2013

Sociální demokraté sice zatím přežili všechny pokusy pana prezidenta, jenž si je chtěl přisvojit a učinit z nich nástroj své velmi extenzivně pojaté moci, ale vyhráno ještě nemají. Předseda strany dostal pověření k jednání o vládě, ale ve chvíli, kdy je to jeho poslední problém. Hlavním je, že se jednání o vládě zatím nedaří. Ukazuje se, že dát dohromady vládu ze tří stran, jejichž volební úspěchy měly tak odlišné pozadí, bude velmi těžké, ne-li nesplnitelné.

Hlavní problém je v tom, že sociální demokraté jsou příliš ideologičtí, lpí na některých svých programových prioritách, o nichž se domnívají, že kvůli nim je voliči volili. Nemůže být většího omylu. Kvůli skandálu se spiklenci z Lán si ještě ani vážně nepoložili otázku, proč dostali oproti očekávání tak málo hlasů. Kdyby o této věci vedli věcnou a nepersonální debatu, možná by došli k tomu, že to nebylo kvůli církevním restitucím, ani poplatkům u lékaře, proti nimž údajně nedostatečně razantně bojovali. Problém voleb byly totiž střední vrstvy a otázka, kdo si vezme jejich hlasy. Sociální demokraté v mylném přesvědčení, že střední vrstvy stejně volí ODS, se na ně nezaměřili. A tak jejich hlasy posbíralo hnutí ANO a stalo se vlastně vítězem voleb, aniž pro to něco významného udělalo. Stačilo deklarovat, že daně se už nebudou zvyšovat, že hospodaření státu lze zásadně změnit a zlepšit bez toho, aniž by se okrádali důchodci, bezhlavě osekávaly sociální výdaje a zvyšovalo DPH.

Sociální demokracie ideově bloudí. Na jedné straně se stále znovu snaží něco vytěžit z mýty a pověrami zatíženého problému, kterému se nepřesně říká církevní restituce. Kdykoli se v Čechách vysloví dvě slova: katolická církev a majetek, většině Čechů se jakoby v hlavě otevřel některý román Aloise Jiráska a mysl se zastře národní mytologií. Z toho se ale politicky nedá nic vytřískat. A budovat odpor proti nim na chybějícím slově spravedlnost je také ukázkou spíše bezradnosti. Celkově vzato, který restituční zákon lze označit obecně jako spravedlivý? Vždy přece jde jen o zmírnění některých křivd.

Podobné je to s poplatky za zdravotní péči. Je skutečností, že v důsledku hospodářské stagnace, či dokonce recese, nerostou výběry zdravotního pojištění. Je proto logické že ti, kdo více využívají léčebné péče, by měli trochu do systému přidat a jde jen o to, že ze sociálních důvodů by se to nemělo týkat některých kategorií pacientů. Je to tedy v podstatě malý technický problém, který u minulých vlád pravice narážel na jejich hlubokou asociálnost a u dnešní ČSSD na její zaslepenou ideologičnost. A ta je a bude pravděpodobně největším problémem při sestavování vlády.

autor: Rudolf Kučera
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.