Rudolf Kučera: Ještě jednou širší souvislosti

7. září 2013

Mluví se rozsáhle o širších souvislostech syrské krize z hlediska údajné nutnosti projednat a schválit zásah v OSN. Jenže jsou tu ještě jiné problémy. Překvapuje mě, jak málo se mluví o tom, že v Sýrii masivně bojují na straně Assada jednotky libanonského Hizbolláhu, speciální jednotky iránských republikánských gard a zbraně jim dodává Rusko.

To je příspěvek k mírovému řešení situace? Díky této mezinárodní intervenci mohou pak Assadovy jednotky lépe masakrovat civilní obyvatelstvo chemickými zbraněmi a zastrašovat ho, protože jinak by musely samy otevřeně bojovat s jednotkami opozice. Otázka nastolení míru není tedy otázkou dialogu, ale hlavně otázkou zastavení této mezinárodní agrese. Mluvit o možnostech mírového dialogu je jinak pokrytectvím na účet tisíců mrtvých civilistů.

Na druhou stranu je Sýrie polem, na němž se na pozadí občanské války střetávají hlavně dvě regionální velmoci, Saudská Arábie a Irán. Opozici vůči Assadovi podporuje hlavně Saúdská Arábie, mimo jiné z toho důvodu, že převážná část obyvatel Sýrie jsou sunnité a opozice vůči Assadovi je sunnitská, zatímco Assadovi lidé jsou Alavité, v podstatě šiitská sekta. Jenomže podpora Saúdské Arábie protiassadovské opozici není schopná vyvážit podporu Iránu a jeho spojenců Assadovu režimu.

Sýrie se navíc stala bojištěm několika regionálních a nadregionálních sil. Na straně Assada jsou to vedle Iránu Irák (dnes převážně šiitská země se šiitskou vládou), a vedle Ruska Čína. Proti Assadovi stojí vedle Saúdské Arábie Liga arabských zemí, na čele s Katarem, a pak také Turecko. Třetím aktérem na syrském poli jsou menší jednotky Al-Kajdy, které sem přešly z Iráku a pak jednotky salafistů, náboženských fanatiků, kteří chtějí proměnit Sýrii v islámský stát. Ti také bojují proti Assadovi, ale všichni se bojí se s nimi jakkoli spojit. Saúdská Arábie je nepodporuje, Spojené státy by je nejraději úplně dostaly pryč ze Sýrie.

Proč Irán tak usilovně podporuje Assada? Má totiž přes Sýrii jediný přístup ke svým spojencům, Hizzboláhu a Hamásu v Libanonu a Palestině. Roli také hraje ideologická příbuznost, společná nenávist vůči Izraeli a Spojeným státům. Přesto podle jistých informací Irán intenzivně pracuje na přípravách éry po pádu Assadova režimu, v jehož přežití už nikdo doopravdy nevěří, nejméně asi Rusko. Dodává zbraně, ale Vladimír Putin se už patrně trápí otázkou, kdo mu to jednou zaplatí? Zatím se baví triky na diplomatickém poli, podporován jistými užitečnými všeználky z různých zemí. Mírová cesta řešení by byla žádoucí, ale zatímco se mluví, lidé umírají.

autor: Rudolf Kučera
Spustit audio