ŘSD začalo vybírat firmu na stavbu obchvatu Havlíčkova Brodu

17. únor 2019 05:00

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo vybírat firmu na stavbu jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu.

Nová část hlavní trasy má měřit přes čtyři kilometry, její předpokládaná hodnota je podle údajů ve věstníku veřejných zakázek 1,16 miliardy korun bez daně. Lhůta pro doručení nabídek skončí 21. března.

Problémy s pozemky

Jeden majitel však napadl u soudu vyvlastnění svého pozemku a rozhodnutí v této záležitosti podle dostupných údajů zatím nepadlo. „Bohužel ve věci žaloby vyvlastňovaného Krajský soud v Hradci Králové dosud nenařídil žádné jednání,“ potvrdila ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová. Podotkla, že poslední záznam ve spisu je z loňského ledna. Tato záležitost podle ředitelky ale nebrání vydání stavebního povolení.

Podle údajů na webu ŘSD už sice bylo stavební povolení na stavbu nové části havlíčkobrodského obchvatu vydané koncem minulého roku, kvůli odvolání ale zatím nenabylo právní moci.

Havlíčkův Brod stavbu podporuje

Havlíčkobrodská radnice podporuje stavbu obchvatu dlouhodobě. Místostarosta Libor Honzárek (TOP 09) informuje o přípravě této akce na každém zasedání městského zastupitelstva. Vypsání soutěže na dodavatele Honzárek uvítal. Novinářům dnes řekl, že kdyby stát čekal na konec procesu s výše zmíněným vlastníkem pozemku a pak teprve zahájil tendr, mohlo by to znamenat prodloužení příprav třeba i o rok. „Takhle běží ty věci paralelně vedle sebe,“ řekl.

První, severovýchodní, část obchvatu má Havlíčkův Brod s 23.000 obyvateli od roku 2003. Tato část silnice převádí dopravu ve směru od Žďáru nad Sázavou a Pardubic na Kolín. Jihovýchodní obchvat, který na něj naváže, je naplánovaný od výpadovky I/34 na Žďár nad Sázavou a Pardubice k trase I/38 směřující k Jihlavě.

Oznámení o zahájení zadávacího řízení na tuto zakázku bylo uveřejněno 17. ledna. V případě zahájení stavby v letošním roce by podle údajů na webu ŘSD mohla být nová část obchvatu zprovozněná v roce 2022.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související