Roztomilé, ale nebezpečné. Podle vědců jsou kachničky na koupání plné bakterií

28. březen 2018
Zprávy

Vypadá úplně nevinně, bývá žlutá, je z plastu a děti si ji rády berou do vany. Plastová kachnička do koupelny může být ale podle nové americko-švýcarské studie i nebezpečná. Bakterie a další škodliviny, které se v ní hromadí, můžou dráždit oči, uši nebo způsobit různé infekce.

Vědci ze Spojených států a Švýcarska zjistili, že plastové kachničky do koupelny jsou v podstatě 'bomby' plné bakterií. Při jejich používání může být na jednom centimetru čtverečním až 75 milionů bakterií. Navíc na nich může být taky plíseň a další škodlivé látky.

Výzkumníci udělali test - dali několik nových kachniček do čisté vody a další do špinavé, ve které byly kousky mýdla, potu a bakterie, které jsou běžně na lidském těle. Pak kachničky rozřízli a jejich záhyby a vnitřek zkoumali pod mikroskopem.

U těch ze špinavé vody objevili například bakterie legionelly, která se vyskytuje třeba v potrubí, v boilerech nebo třeba v klimatizacích. Nebezpečný a špinavější je hlavně vnitřek hračky, který nejde vyčistit. Jeden z vědců zdůraznil, že nečistota na kachničkách může zvýšit imunitu dětí. Na druhou stranu ale dodal, že bakterie a další škodliviny můžou dráždit oči, uši nebo způsobit různé infekce.

autor: bal
Spustit audio

Více z pořadu